6 хиляди тона скали разчистени от срутището до Юговското ханче

Над 6 хиляди тона скална маса са премахнати досега от срутището на пътя Бачково – Наречен в района на Юговско ханче, съобщиха от „Пътна инфраструктура“. От Агенцията разпространиха кадри, заснети от алпинистите, които обрушват на голяма височина. Наш репортер предаде от мястото на събитието, че колоните с автомобили, които носят храна и лекарства към населените места над срутището, се пропускат на всеки час.

Разчистването се осъществява от 2 багера, 2 багера с чук, 12 камиона и две фадроми на пътноподдържащите фирми. Алпинистите са стигнали до скала с обратен наклон, което дава надежда, че няма да се налага допълнително укрепване.

Един от затрупаните блокове е с тежест от 200 тона, съобщи началникът на Спасителния отряд Димитър Бришимов. Пловдивските пожарникари също участват в разчистването, като те са осигурили един от двата хидравлични чука, с които се разбиват скалите.

Второкласният път остава затворен. През него се пропускат само автомобили, които носят хляб и други храни, и лекарства. Осигурено е трасе за преминаване на линейки, пожарни и полицейски коли при нужда. Обходните маршрути за движение по направлението Смолян – Пловдив са през Девин и Кричим или през Кърджали.

Подобни статии

Top