6 неща, които трябва да направите, преди да изтриете своя Facebook профил

facebook

Вероятно не веднъж и два пъти сте се замисляли дали да не изтриете своя Facebook профил. По една или друга причина обаче все още не сте се решили на тази стъпка.

Ако този път сте сигурни, че искате да го направите, трябва да
предприемете няколко задължителни стъпки преди това. Имайте предвид, че
изтриването (delete) на вашия акаунт е доста по-различно от неговото
деактивиране (deactivate). Когато акаунтът е деактивиран, хората няма да
могат да ви търсят в социалната мрежа, но част от вашата  информация,
като например съобщенията, които сте изпратили, може да са видими за
някои.

Ако изтриете вашия акаунт, повече няма да имате достъп до него. По-голямата част от вашата лична информация ще бъде премахната от базата данни на Facebook. Някои неща обаче – като например името при изпратено до даден човек съобщение – остават.

Ако планирате да изтриете своя Facebook акаунт, ето какво трябва да направите най-напред:

1. Проверете приложенията, с които е свързан вашият профил

Съществуват множество приложения и уебсайтове, които изискват потребителското ви име и парола от Facebook. Когато изтриете профила си в социалната мрежа, също ще загубите достъпа си до тях. Може да проверите за кои приложения и сайтове става дума, като отворите Account Settings -> Apps в лявата колонка. Популярните приложения, които използват Facebook информацията за логване, са Pinterest, Pandora, Foursquare, Spotify и Instagram. Някои приложения ви позволяват да променяте начина, по които влизате в тях – например с имейл адрес или Twitter. Има сайтове и приложения обаче, като Spotify например, които не ви дават шанс да се разделите с вашия Facebook.

Ако все още искате да използвате въпросното приложение, най-добре ще е да не изтривате своя Facebook. Може „почти“ да заличите своя Facebook, като изтриете всичките си приятели, промените имейл адресите, асоциирани с акаунта, с такива, които не използвате доста често, или просто да изключите всички имейл нотификации за всички приложения. Накрая – трябва да премахнете всички свои данни от Facebook, като активност и снимки.

2. Свалете вашата Facebook информация

Стъпка, предназначена за онези от вас, които искат да изтрият цялата си активност във Facebook, но все пак биха искали да запазят спомена за това, което са правили в социалната мрежа. Facebook е разработила лесен начин да направите това. Отидете в Account Settings, кликнете на General в лявата колонка, а след това – на Download a copy of your Facebook data” и Start My Archive.

Информацията в този даунлоуд ще е налична на три места:

– Download Info – това включва информация от вашия Timeline (дневник), като например споделените от вас публикации, съобщения, снимки, чат разговори, списък на приятелите ви и т.н.
– Expanded Archive – тук откриваме неща, свързани с вашите логини, бисквитки, приложения, към които сте се абонирали, хората, които сте разсприятелили и т.н.
– Activity Log – комплексна информация за цялата ваша дейност – от постове, които сте коментирали или харесвали, до приложения, които сте използвали. Въобще – всичко, което някога сте търсили.

Ако просто искате да запазите определени разговори с вашите приятели, може да ги препратите директно към вашия имейл адрес. Първо, отидете в дадения „разговор“, кликнете на таба Actions в горната част, прелистете до Forward Messages и изберете онези, които искате да препратите.

3. Запишете си рождените дати на вашите приятели

Facebook се превърна в надежден и удобен източник, който ви информира всеки път, когато някой ваш приятел има рожден ден.  Ако изтриете акаунта си, може и да забравите да честитите празника на някой ваш близък човек.

4. Поискайте контактна информация от приятелите си

В днешно повечето от нас комуникират предимно през Facebook. Преди да изтриете акаунта си, уверете се, че ще може да поддържате връзка с хората, с които искате. Без значение дали става дума за имейл, текстови съобщения, телефон и т.н.

5. Запазете вашата Facebook информация в облака

Backupify.com представлява отлично място за съхранение на потребителска информация в облака. Има и безплатна, и платена версия. В първия случай получавате 1 гигабайт, докато във втория – 25 гигабайта. Бекъпът се прави автоматично. Файловете се съхраняват в Amazon Web Service (AWS), където сигурността е безупречна.

6. Оптимизирайте вашия SEO (оптимизация за търсачките)

Ако напускате социалната мрежа на Зукърбърг, уверете се, че сте достатъчно активни и в другите социални платформи и че вашият SEO рейтинг няма да падне. Все пак бихте искали вашите приятели или потенциални работодатели да могат да ви открият онлайн.

Източник: obekti.bg

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top