6 бона гаранция за варненеца, източил 100 000 лева от сметката на пловдивски хлебозавод

Апелативният съд прецени, че Стоян Янков е съричастен към престъплението, в което е обвинен

Пловдивският апелативен съд отмени определението на Окръжен съд – Пловдив, с което беше оставено без уважение искането на прокуратурата за задържане под стража на 43-годишния Стоян Янков от Варна и взе спрямо него мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 6 000 лева.

Освободиха варненеца, арестуван за източване на банковата сметка на пловдивска фирма

Припомняме, че първоначално той беше задържан за източване на пари от чужда банкова сметка (около 100 000 лв. от сметката на пловдивската фирма „Тракийски хляб“, като впоследствие превел парите на четири банкови сметки, едната от които лична на управителя на фирмата Георги Гарабетов), а след това освободен от първоинстанционния съд, без да му бъде взета мярка за неотклонение.

Хакер източи над 100 000 лева от сметката на пловдивски бизнесмен (ВИДЕО)

Апелативните магистрати намират, че от обясненията на другите двама обвиняеми по същото дело и показанията на един от разпитаните свидетели, може да се направи извод за наличие на обосновано подозрение за съпричастност на Янков към деянието, в които е обвинен. Макар и в начален етап на разследване, към настоящия момент, са налице и данни за  конспиративност в действията на обвиняемите.

Предвид чистото съдебно минало на Стоян Янков поради настъпила реабилитация и с оглед събраните до момента доказателства, съдът прецени, че целите на мярката за неотклонение могат да бъдат изпълнени и с „парична гаранция“ в размер на 6 000 лв.

Сметката на пловдивската фирма източена с блокирано „токен“ устройство

Срещу Янков е повдигнато обвинение за това, че на 26.10.2021 г. при условията на продължавано престъпление, в съучастие с две лица (от Шумен и Обзор), е използвал данни от платежен инструмент, чрез извършване на 4 броя платежни нареждания, без съгласието на титуляра.

Припомняме, че другите двама съучастници – Халил Курт и Кръстю Маринов бяха освободени от прокуратурата с парична гаранция от по 5000 лв., уточниха от прокуратурата. Те имат и забрана да напускат страната.

Определението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Подобни статии

Top