6 години затвор за арменеца, прострелял пловдивски охранител

Пловдивският окръжен съд призна Сергей Харутюнян за виновен в опит за убийство

6 години затвор при първоначален строг режим е присъдата, която наложи Пловдивският окръжен съд на 31-годишния арменец Сергей Харутюнян, след като го призна за виновен в опит за убийство на охранителя от пловдивско заведение Атанас Карастойчев.

На 29 юли 2018 г. в гр. Пловдив на на ул. „Сидер войвода“ срещу №6, Харутюнян направил опит умишлено да умъртви гарда, който бил охранител в известно нощно заведение в града под тепетата, като деянието не е било довършено, макар и да не са настъпили предвидените в закона и исканите от дееца обществено опасни последици и деянието е извършено предумишлено.

Харутюнян бе осъден и за това, че е държал огнестрелно оръжие – пистолет кал. 7,65х17 мм и боеприпаси за него – 4 броя патрони кал. 7,65х17 мм , без да има за това надлежно разрешение.

Освен това той е повредил и противозаконно чужда движима вещ – задна лява гума марка „Континентал“ и заден ляв калник на лек автомобил „Мерцедес“.

Припомняме, че в нощта на 26 срещу 27.04.2018 г.  Сергей Харутюнян и негови познати отишли с джип „Рейндж Роувър Спорт“ пред дискотека в гр. Пловдив. Харутюнян управлявал автомобила. Той спрял пред входа на заведението. В това време пострадалият Атанас Карастойчев, който бил охранител, изпълнявал задълженията си по посрещане на клиентите и осигуряването на реда. Той помолил арменеца да премести автомобила, защото блокирал пътя на другите коли към паркинга. Обвиняемият му отвърнал, че ще прави, каквото си иска и Карастойчев не може да му нарежда. Пострадалият обяснил какъв е реда, но Харутюнян започнал да се държи агресивно, търсейки конфронтация с гарда.

Стигнало се до спречкване между обвиняемия и спътниците му, които започнали да хвърлят камъни, от една страна и Атанас Карастойчев и негови колеги охранители, от друга, като били разменени и удари. При стълкновението пострадал един от спътниците на арменеца. Той бил откаран в болницата със счупена челюст, като за тази телесна повреда правоохранителните органи не били уведомени. През следващите дни обвиняемият и други лица се срещали с представители на дискотеката и на фирмата, за да искат обезщетение за телесната повреда.

На 29.07.2018 г., в гр. Пловдив, към 7,30 часа, пострадалият охранител се прибирал с автомобил към дома си. Когато слязъл от колата, към него се приближил обвиняемия Сергей Харутюнян, който бил с качулка на главата и вързана кърпа пред лицето си. Той се затичал към Карастойчев, вдигнал кърпата и стрелял с полуавтоматичен пистолет, като два пъти улучил бедрата на пострадалия. При стрелбата  куршумите пробили задна лява гума и заден ляв калник на паркирания наблизо автомобил „Мерцедес”. След това обвиняемият се оттеглил, преоблякъл се и тръгнал с автомобил към Курортен комплекс „Слънчев бряг“, където бил задържан. Пострадалият е бил настанен за лечение в болница.

Съдът днес постанови на основание чл. 68ал.1 от НК Харутюнян да изтърпи изцяло и отделно от наложеното му наказание по настоящото дело, наказанието в размер на 1 година и 3 месеца лишаване от свобода, наложено му по дело на Районен съд – Пловдив.

Харутюнян бе осъден също да заплати на Карастойчев сумата от 15 000 лева, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Подобни статии

Top