6 години затвор за младеж от Шекера за опит за убийство

Младежът прострелял в корема приятеля си, който опипвал сестра му

6-годишна присъда за опит за убийство на Апелативен съд – Пловдив е изцяло потвърдена от състав на Върховния касационен съд и влиза в сила днес, съобщиха от пресцентъра на съда.

Апелативните магистрати са отменили частично присъда на Окръжен съд – Пловдив по наказателно дело за превишаване пределите на неизбежната отбрана като е променил обвинението спрямо подсъдимия Тунджай Ф. в опит за убийство и го е осъдил на 6 години лишаване от свобода.

В Апелативният съд делото е  образувано по протест на Пловдивската окръжна прокуратура и жалба на подсъдимия  срещу присъдата му от първоинстанционния съд. Пловдивският окръжен съд е признал Т. Ф. за виновен  и го е осъдил на 2 години лишаване от свобода за това, че  на 1.01.2018 г. в жилището на родителите му на ул. „Кипарис“ 31 в Пловдив е направил опит да умъртви Н.П. като деянието е останало недовършено по независещи от волята  на дееца причини и е извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана.

Апелативният съд е анализирал доказателствата по делото и е стигнал до извода, че не споделя изцяло възприетата от първостепенния съд фактическа обстановка.

Случката се разиграла на рождения ден на Тунджай

Двамата младежи били приятели. Преди две години, навръх Нова година, Тунджай празнувал рождения си ден. Приятелят му дошъл на гости, но тъй като си пийнал, започнал да отправя неприлични предложения към сестрата на домакина. Тунджай няколко пъти го гонил от стаята, но след като пийналият младеж опипал гърдите на момичето, братът не издържал, извадил незаконно притежаван пистолет и прострелял госта си в корема, като направил опит да го умъртви.

Върховният касационен съд пише в мотивите си, че Апелативният съд правилно е определил наказанието за подсъдимия под най-ниския предел на предвиденото в закона, поради наличието на изключително смекчаващо вината обстоятелство – поведението на пострадалия. Последният като гост на подсъдимия, на рождения му ден, си е позволил в негово присъствие и на жената с която живеел, да извърши непристойни действия спрямо сестра му, като я опипвал по гърдите, с което сериозно е накърнил достойнство на подсъдимия.

Взети са предвид като смекчаващи вината обстоятелства младата му възраст и чистото му съдебно минало, направените самопризнания. Не са пренебрегнати и отегчаващите обстоятелства – употребата на алкохол и високата степен на обществена опасност, предвид механизма на осъществяването му. За това върховните магистрати считат за правилна преценката на апелативните съдии за наличието на изключителни смекчаващи обстоятелство и смятат за справедливо отмерено наказанието от 6 години лишаване от свобода.

Подобни статии

Top