6-месечна условна присъда за смърт на магистралата

Блъснал пешеходка, която пресичала магистралата в снежна буря

Присъда на Апелативен съд – Пловдив от 6 месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и 6 месеца лишаване от право за управление на МПС, постановена  спрямо Й. П., беше потвърдена от състав на Върховния касационен съд/ВКС/. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд – Пловдив.

Подсъдимият е признат за виновен и е осъден от Пловдивския окръжен съд на 1 година лишаване от свобода условно, за това,  че на 10.01.2017 г. на 132 км. на автомагистрала „Тракия“ при управление на товарен автомобил „Мерцедес Спринтер“ е нарушил правилата за движение по пътищата, като по непредпазливост е причинил смъртта на жена, която се опитвала да пресече.

Инцидентът е станал вечерта при условията на силен снеговалеж. Установено е, че шофьорът е карал с 63 км/ч. на заснежено платно, когато се появила група пешеходци, която пресякла преди пострадалата, за да стигне до отсрещния паркинг в непосредствена близост до бензиностанция.

Според ВКС правилно в мотивите си апелативните магистрати са обосновали извода си, защо водачът е бил длъжен и е могъл да предвиди настъпването на произшествието. При проведеното съдебно следствие е установено, че при зона на реална видимост от фаровете на къси светлини около 40 метра, подсъдимият е следвало да управлява автомобила със скорост 41 км/ч., предвид снеговалежа и условията на нощна видимост, за да предотврати удара. Той се е движел с 63 км/ч., скорост, която е била технически несъобразена с реалната обстановка.

Апелативният съд е приел, че макар подсъдимият да се е движел със скорост, значително по-ниска от разрешената за този участък на пътя, в случая допуснатото нарушение е във връзка с избора на безопасна за движението скорост. Поради това, независимо от сериозното съпричиняване на катастрофата от пострадалата, която е пресичала магистралата в грубо нарушение на правилата, подсъдимият също има вина. Той е трябвало да избере такава скорост, че да може да спре в осветената част на късите светлини. Затова апелативните магистрати правилно и законосъобразно са  намалили присъдата на Й. П.  от една година на шест месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и са го лишили от право да управлява МПС за срок от шест месеца.

Решението е окончателно и е влязло в сила.

Подобни статии

Top