6-метров кръст светва в центъра на Асеновград за Коледа

Официално светлините на  кръста ще бъдат пуснати за Бъдни вечер

6-метров светещ кръст с три метрови крила беше монтиран днес в центъра на Асеновград. Инициативата е на местни дарители, с помощта на които беше построен най-новия храм в града „Свети Свети Кирил и Методий“. Това е седмият поред светещ кръст, който е разположен  точно до реката,  а срещу него се извисява паметникът на цар Иван Асен II.

Идеята се роди още по време на градежа на храма, обясни архиерейският наместник отец Йордан Георгиев. Металният кръст тежи 100 килограма. Той е с LED осветление, което се захранва от електрическата мрежа и през нощта  ще свети, като автоматично ще се включва чрез фотоклетка. От двете страни на крилата ще се издигат българският трибагреник и знамето на Пловдивската митрополия.

„Идеята ни е този кръст и параклиса да напомнят на хората от Асеновград и всички, които преминават край тях, че трябва да бъдем добри“, каза още отец Йордан.

Монтажът на кръста продължи около час, а за издигането му беше използвана специална техника.

„Всичко е съгласувано  с Пловдивската митрополия и с общината“, обясни отец отец Йордан Георгиев.

Кръстът ще бъде осветен за Рождественските празници със свещена вода от река Йордан, която  е важна за християнството, защото традиционно се вярва, че Йоан Кръстител в нея е кръщавал последователите си, включително и Иисус Христос.

Официално кръстът ще светне за Бъдни вечер.

 

Подобни статии

Top