6 нови случаи на коронавирус, заразените станаха 37 (ВИДЕО)

Чакат се резултатите от 9 теста, във ВМА били настанени 9 пациенти с COVID-19

6 нови случая на заразата са регистрирани към този момент. 37 са вече заразените с коронавирус у нас. Това съобщи на редовния брифинг във ВМА председателят на Националния оперативен щаб проф. ген. Венцислав Мутафчийски.

Във Военномедицинска академия и в Националната референтна лаборатория са изследвани общо 157 проби, 6 от които са с положителен резултат за новия коронавирус. Очакват се резултатите от други 9 теста.

Всички тестове, извършени днес от лабораториите във Варна и Стара Загора са отрицателни.

„Потвърдените  са от различни възрастови групи – при някой от пациентите може много ясно да се проследи връзката. Двама от тях са роднини на вече приети пациенти във ВМА“, каза още ген. Мутафчийски.

37 са до момента регистрираните случаи на COVID-19 в България. В днешния ден са изследвани 157 проби в София. Във ВМА са потвърдени 5 положителни проби, както и 1 в Националната референтна лаборатория. Във Варна са изследвани 9 проби, в лабораторията в Стара Загора – 17. Всички те са отрицателни. В националната лаборатория се очаква потвърждение на още 9 проби.Това стана ясно от думите на генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в 17.00 часа.

Публикувахте от Военномедицинска академия – ВМА в Събота, 14 март 2020 г.

„Във ВМА имаме настанени 9 пациенти с коронавирус. В „Пирогов“ бяха двамата починали и потвърдения от снощи случай. Пет са в Белодробната болница, които утре ако им се докаже първа отрицателна проба, ще бъдат под домашна карантина. Трима са в Плевен, там има един нов пациент. И двама пациенти са в Габрово“, обясни Мутафчийски.

Консултации за противоепидемичните мерки и на тел. 112

От 17 часа, днес, 14 март, всички граждани и юридически лица, които имат въпроси относно противоепидемичните мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 у нас, въведени на територията на страната със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, могат да задават своите въпроси на телефонната линия на Национална система 112 ( т.е. на единния европейски телефонен номер 112). Вече е създадена необходимата организация и на въпроси относно заповедта на здравния министър ще отговарят служители на Министерството на здравеопазването. Това стана ясно след среща, свикана от министър-предсетателя Бойко Борисов в Министерския съвет.

На брифинг след срещата министър Ананиев посочи, че ТЕЛК решенията ще важат до края на месец май, в случай че срокът им изтича в периода на действие на противоепидемичните мерки. Ще бъде създадена и възможност срокът на протоколите за лекарства, изписвани по линия на НЗОК на хронично болните лица, да бъде удължен до 12 месеца. Мерките се предприемат с цел улесняване на пациентите и лекарите, както и за да се избегне струпване на хора в условия на разпространение на коронавирус. Това стана ясно още от думите на Ананиев.

„Търговците и търговската дейност в страната продължава по досега установения ред, с изключение на обектите, изрично посочени в заповедта. Ще ви ги посоча още веднъж, защото има големи спекулации по този въпрос. Това са увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове от типа на МОЛ-овете, като в тях продължават да функционират по нормалния си ред застрахователните, банковите гишета, офиси, а също така и аптеките и хранителните вериги. Ресторантите и заведенията за бързо обслужване могат да продължат дейността си по доставки на адрес, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания“, обясни още здравният министър.

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top