6 станаха случаите на коронавирус в Асеновград

Единственият хоспитализиран пациент в асеновградската болница вече се подобрява

Шест станаха потвърдените случаи на COVID-19  в Асеновград. Това стана ясно след заседанието на Общинския оперативен щаб за борба и превенция на коронавирус  към общината в града. От тях хоспитализиран в МБАЛ – Асеновград все още е първият заразен мъж, който бе констатиран в града. Има и един пациент, настанен в пловдивската болница „Свети Иван Рилски“. Останалите 4-ма са на домашно лечение и под карантина. Контактните им лица също са карантинирани.

Управителят на МБАЛ – Асеновград доктор Иван Червенков посочи, че пациентът, приет с COVID-19, вече се подобрява. Няма повишена температура, брохно-пневмонията е овладяна и в началото на следващата седмица се очаква мъжът да бъде изписан за домашно лечение. Направени са PCR тестове на контактните му медицински лица, като все още се очакват резултати. Засега няма персонал със симптоми на коронавируса от лечебното заведение.

„Ще трябва да се настроим, че ситуацията няма да отмине скоро. Признак за това е, че има законопроект в Народното събрание Общинските съвети в общините да имат право да провеждат онлайн заседания. Вероятно същото ще бъде предложено и за Народното събрание, което сигнализира, че ситуацията няма да приключи скоро. Не трябва да има паника и притеснение у гражданите. Вирусът не е нещо, което трябва да ни плаши, а напротив – нужно е да се мобилизираме, за да локализираме и ограничим заразата“, каза по време на заседанието на Общинския оперативен щаб кметът на Асеновград доктор Христо Грудев.

Той поясни, че се взимат всички необходими мерки, изпълняват се предписанията на РЗИ, извършва се дезинфекция на помещения и продължават да се правят тестове. Доктор Грудев припомни, че община Асеновград реагира изключително адекватно на ситуацията, като отмени провеждането на няколко масови мероприятия.

„Това беше сериозна предпоставка за разпространение на коронавируса и смятам, че направихме правилният избор. Напомняме, че социалната дистанция и спазване на въведените мерки са достатъчни, за да се предпазим от заразяване. Аз вярвам и знам, че ще се справим, защото община Асеновград направи каквото бе необходимо“, добави кметът.

От заседанието на щаба стана ясно, че РУ – Асеновград и РЗИ – Пловдив продължават да работят в пълно съдействие. Ситуацията в ромския квартал „Лозница“ в града е нормална. Все още се връщат хора от Германия. Здравният медиатор следи за спазване на противоепидемичните мерки и за недопускане на много хора на едно място.

В Районната противопожарна служба дезинфекцират всеки автомобил, след като е излязъл и се е прибрал от произшествие, увери началникът на инженер Величко Бришимов.

Подобни статии

Top