60 хил. лв. получил килърът на митничаря Дребчев

9 катастрофи за денонощие в Пловдивско

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу Божидар Атанасов за убийството на митничаря Георги Дребчев през 1999 година в Пловдив. Убийството остана неразкрито тогава, но в началото на тази година Атанасов, Иван Шиеков и Иван Карабелов от Съединение бяха арестувани при масова полицейска акция, насочена срещу наркоразпространението. След дълги следсвени действия е установено, че именно той е физическият извършител и за разстрела е получил 60 хиляди лева.

Срещу Божидар Атанасов е повдигнато обвинение и за второ убийство, извършено през 2007 година. Тогава е застрелян търговецът Огнян Харизанов, известен като Оги Лудия, съобщи днес пред журналисти окръжният прокурор Румен Попов.

Убийството е било извършено в местност над хижа „Здравец”. Атанасов, който бил маскиран, застрелял от засада с ловна пушка Харизанов. Според Попов второто убийство вероятно не е било извършено срещу заплащане, а поради други мотиви. Още няколко убийства с огнестрелни оръжия са били извършени през същия този период – от 1999 година до 2007 година. Прокуратура и полиция разследват дали тримата задържани са участвали в тях, тъй като почеркът е подобен. Данните сочат за организирана група, която е извършвала убийства, посочи Румен Попов. Той апелира към евентуалните свидетели на престъпления да съдействат на разследващите органи и обяви, че ще бъде запазена анонимността на всички, помогнали на разследването.

В Пловдив по разпореждане на МВР е създаден екип „Студени досиета“, който разследва стари, неразкрити тежки престъпления. В момента тези полицаи работят по 21 случая на неразкрити убийства за периода от 1999 до 2013 година, съобщи директорът на ОД на МВР Пламен Узунов. 14 от тях са извършени с огнестрелно оръжие.

 

 

Подобни статии

Top