60 деца в Пловдив трябва да бъдат изведени от институциите (СНИМКИ И ВИДЕО)

7000 деца ще обхване националната кампания “Мисията е възможна”, която бе открита днес

в сградата на Средно училище “Димитър Матевски” в Пловдив. Тя се осъществява от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, а стартът й бе даден от зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова.

„Мисията възможна е част от една инициатива на МТСП, за да довършим целия дълъг процес на много сложна реформа за закриване на всички институции за деца в България. Няма различни деца, има различна грижа и отношение към тях и с днешното събитие искаме да покажем, че ако дадем шанс и семейна подкрепа на децата, които са в услугите и институциите, тяхното бъдеще няма да е по-различно от това на децата, които живеят в семействата си“, посочи зам.-министър Русинова пред журналисти.

Тя припомни, че проектът е започнал още предишния програмен период с около 190 млн.лв. и бе подкрепен финансово от три оперативни програми – “Развитие на човешките ресурси”, „Развитие на селските райони“ и „Региони в растеж“. „Сега продължаваме с общо 320 млн. лв., заделени отново от ОП „Развитие на човешките ресурси“ и ОПРР. С програмата „Региони в растеж“ осигуряваме инфраструктурата, т.е. строежа на новите услуги, а от „Развитие на човешките ресурси“ – подкрепата на новите над 149 услуги в над 60 общини, които ще обхванат над 7000 деца. Целта ни е да подкрепяме също родителите и семействата, които ще ги приемат“, каза още Зорница Русинова.

Още три институции трябва да бъдат затворени в Пловдив

По думите й в Пловдив остава да бъдат затворени три институции от стария вид, като общият брой на децата, които са в тях, е около 60. Трябва да бъдат отворени 6 нови услуги и Центрове за настаняване от семеен тип.

1 2

Подобни статии

Top