60-годишен мъж от Стамболийски е прегазеният край Йоаким Груево

Прегазил го 46-годишен мъж от пазарджишкото село Бяга

46-годишен мъж от пазарджишкото село Бяга е арестуван за тежкия инцидент с прегазения мъж край пловдивското село Йоаким Груево. Това стана ясно днес на нарочна пресконференция днес на Окръжната прокуратура и ОДМВР в Пловдив.

Окръжната прокуратура е повдигнала обвинение за нарушаване на правилата за движение и причиняване на смърт по непредпазливост на  46-годишния Д.Л. от с. Бяга, обл. Пазарджик, за това, че на 04.02.2021 г., на главен път Пловдив-Пещера, между с. Йоаким Груево и с. Куртово Конаре, е прегазил 60-годишен мъж от гр. Стамболийски, а след това е избягал от местопроизшествието.

По първоначални данни пешеходецът е прегазен на 4 февруари, докато се разхождал карй пътя. Тежкият пътен инцидент е станал в близост до село Йоаким Груево.

Издирват шофьор, прегазил пешеходец в Пловдивско

На 5 февруари в ранния следобед в РУ-Стамболийски е получен сигнал за намерения труп на главния път между Пловдив и Пещера. Сигналът е подаден от жител на село Куртово Конаре. Сформиран е екип криманилисти, които отиват на място. Първо е установена самоличността на починалия мъж. На мястото са намерени елементи и части от автомобила, с който е станало произшествието, обясни директорът на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев.

Незабавно от служители при ОД на МВР – Пловдив било започнато досъдебно производство и били предприети активни действия по издирване на причинилия пътнотранспортното произшествие водач. В резултат на подробен анализ на намерените части и трафика в района, бил установен вида на автомобила, а впоследствие и конкретното превозно средство. Били са организирани мероприятия по установяване на автомобила и същият е бил спрян от полицейски служители в района на 89-ти км на автомагистрала „Тракия“.

„В резултат от бързите действия на полицията се стига до установяване на извършителя, който е задържан първо за срок от 24 часа, а после и за срок от 72 часа. В момента той прави пълни самопризнания“, поясни Рогачев.

„По-интересното е, че след настъпването на пътно-транспортното произшествие той първоначално се оттегля в неизвестна за нас посока. Първо намерихме автомобила, с който е извършено престъплението – лекотоварен автомобил „Мерцедес Вито“, а после задържахме и шофьора. Към момента имаме задържано още едно лице, което впоследствие ще бъде пуснато. Това е съпругата на шофьора, но тя ще бъде освободена“, добави Рогачев.

Жертвата е 60-годишен от района на Стамболийски. Той е бил самотноживеещ и явно в ранния следобед на 4 февруари е бил на разходка в този район, но това тепърва ще се установява.

Няма данни за употреба  на алкохол от водача.

Пред полицаи той обяснил, че е разбрал, че е блъснал нещо, но не е разбрал какво. По време на разпита обаче все пак е признал, че е блъснал човек. Според прокуратурата обаче той се е опитал да заличи следите от произшествието, включително да подмени части на автомобила.

През 2018 г. арестуваният водач е бил санкциониран за шофиране без предпазен колан, има и глоби за шофиране с висока скорост. Не е осъждан и има чисто съдебно минало.

По думите на зам.-окръжния прокурор Галина Минчева, задържаният твърдял, че произшествието е станало след 18.00 ч. на 4 февруари. Засега не е ясно дали водачът е употребил алкохол, тъй като е арестуван 24 часа след случилото се, но драг чек е установил, че не е употребил наркотици.

Пред разследващите мъжът разказал, че е бил сам в колата и се прибирал от работа в Пловдив. Когато се е прибрал, е забърсал кръвта по колата, след което е изпратил съпругата си да купува части за подмяна на счупения мигач, фар и предно обзорно стъкло, както и капак на автомобила.

По случая са назначени различни експертизи, част от които трябва да установят дали намерените на пътя части са от неговия автомобил. Извършени са огледи, разпити на свидетели, приобщаване на веществени и писмени доказателства.

Законът предвижда за престъплението, в което е обвинен, включително и за бягството от местопроизшествието, затвор от 3 до 15 години и отнемане на свидетелството за правоуправление. Предстои прокуратурата да поиска от съда спрямо водача да бъде наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Разследването по случая продължава.

Подобни статии

Top