60 нови бойци се заклеха в Карловската бригада

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов към новоназначените военнослужещи: Вие сте гръбнакът на Българската армия!

„Нашата нация има трима пазители – вярата в Православието, Българската армия и българската държавност. Ние сме тук, осъзнавайки важността на полагането на военна клетва. От името на гражданите на общината благодаря на бригаден генерал Дешков за това, че, избирайки местата, на които се полага военната клетва, дава знак за светините на България – Карлово, Калофер, Клисура. Днес ние сме в Калофер, за да сведем глави пред Ботев – войводата, поета, публициста, един от пазителите на българския дух… Ние винаги сме с една мисъл – да запазим държавата си. И ще я запазим, когато имаме силна и боеспособна армия, когато всеки българин в сърцето си носи заветите на Левски, на Ботев и на всички наши предци, които с живота си защитават свободата и независимостта на България“. Това каза в приветствието си кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов по време на церемонията по полагане на клетва от новопостъпили военнослужещи, състояла се на 13 януари в Калофер.

Кметът подчерта, че младите бойци са гръбнакът на Българската армия и им пожела да служат така, че след години – когато напускат редовете й, да изпитат чувство на изпълнен морален дълг към Родината.

60 мъже и жени в униформи са заклеха да служат честно на народа си, храбро да защитават целостта и независимостта на Родината и, ако се наложи, да дадат живота си за нея, за воинската чест и за славата на бойното знаме.

„Добре дошли в редиците на Българската армия, в семейството на Сухопътни войски, в бойния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада!“, приветства новите попълнения бригаден генерал Деян Дешков, командир на най-голямото подразделение в Сухопътни войски.

Церемонията уважиха председателят на Общинския съвет в Карлово Доньо Тодоров, кметове на населени места от общината, представители на институции и военно-патриотични организации, роднини и близки на военнослужещите.

Молебен за здраве и благоденствие отслужи архиерейският наместник на Калровската духовна околия отец Марко Тодоров в съслужие със свещеници от околията.

Снимки: Община Карлово

Подобни статии

Top