60% от паралелките в Пловдивска област се връщат в училище

55,18 от родителите са разрешили децата им да бъдат тествани

Всички училища с обучение в начален етап подадоха данните в РУО-Пловдив, те касаят родителските предпочитания, как искат да учат децата от 1 до 4 клас, съобщи Радио Пловдив.

От декларациите става ясно, че 60 % от паралелките в Пловдивска област ще учат в училище, веднага след като тестовете пристигнат. Това посочват 55,18 % от родителите, които са отговорили с „да“ на въпроса, дали разрешават децата им да бъдат тествани за COVID-19 и да учат присъствено.

За Пловдив град това са 57 % „за“, или 74 % от всички паралелки ще са в училищата, докато за Асеновград процентите са едва 26 %, или 34 % от паралелките ще се върнат присъстввето от другата седмица.

За община Карлово данните показват 46 % от родителите са „за“ присътвено обучение на техните деца.

„Имаме и една община – отличник, и това е Кричим, където за двете училища там се връщат 100 % от паралелките“, каза Антоанета Кръстанова, началник на РУО Пловдив.

За Пловдив глад, сред училищата със 100 % връщане на паралелките са ОУ „Райна Княгиня“, ОУ „Алеко Константинов“, ОУ „Петър Берон“ и  СУ „Патриарх Евтимий“.

Междувременно от община Пловдив уточниха, че учениците от 1 до 4 клас продължават да се обучават онлайн до края на седмицата до пристигане на поръчаните от Министерство на здравеопазването още 200 000 щадящи теста за COVID-19. От МОН съобщават, че родителите и учителите ще бъдат уведомени веднага, щом тестовете са налични и ще имат поне два дни предварително, за да се подготвят за възстановяване на присъственото обучение на децата.

В тази връзка МОН създаде и официален канал в приложението Viber, където родители и учители могат да намерят актуална и навременна информация за учебния процес, тестването на учениците и допълнителни разяснения. Всеки, който желае, може да се присъедини към нея чрез следния линк:  https://invite.viber.com/?g2=AQBsfv9kyTu3WE42tz0J7zRyzUhgigN9DgnwENbMnU%2FpJmf71awWTsdZHgAQKfUT

Подобни статии

Top