60 ученици от 4 пловдивски гимназии с достъп до технологично модерна образователна среда - DC news

60 ученици от 4 пловдивски гимназии с достъп до технологично модерна образователна среда

Проектът се осъществява от екипа на Тракия икономическа зона

Проект „Достъп до технологично модерна образователна среда“ /ДТМОС/, който се осъществява от екипа на „Тракия ЕДУ“ към Тракия икономическа зона с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ ще бъде представен днес в индустриална зона „Раковски“. На представянето ще присъстват инж. Пламен Панчев, създател на Тракия икономическа зона и председател на „Клъстер Тракия икономическа зона“, президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър, изпълнителният директор на фондацията Десислава Тальокова, Надя Захариева – програмен директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ на фондацията. Поканени са също министърът на икономиката Лъчезар Борисов, кметове на няколко общини, директорите на професионалните гимназии и мениджъри на над 30 фирми.

Първоначално проектът ще обхване 60 ученици от 11-ти и 12-ти клас на 4-ри професионални гимназии в Тракия икономическа зона – ОУ Св. Св. Кирил и Методий – с. Калековец, ПГ по селско стопанство – с. Белозем, Професионална гимназия по машиностроене – гр. Пловдив и ПГ по хранителни технологии и техника – гр. Пловдив. Целта е обучение в съвременна материално-техническа база с преподаване на нужните за индустрията знания и умения. Това ще улесни реализацията на младите хора в производствените предприятия в професии като машинен техник, машинен оператор, машинен монтьор, електротехник, мехатроника. Учебните занятия ще се водят в Центъра за професионално обучение „Тракия“.

Очаква се да бъде обявен и проект, свързан със Зелената сделка на Европейския съюз. Тракия икономическа зона и четири български области – Пловдив, Бургас, Габрово и Хасково започват да развиват въглеродно неутрални индустриални паркове с чиста екологична и иновационна среда, привлекателна за местни и международни инвестиции във високотехнологични сектори.

С бизнеса ще бъде разисквана и една изключително важна тема: създаването в ТИЗ на лаборатория за акредитирани дейности по изпитвания на тестови образци и калибриране на технически средства. Реално нуждите на фирмите ще бъдат определящи за дейността на лабораторията.

Подобни статии

Top