600 подписа за спасяване на Караалановото училище в Асеновград, петицията е в ОбС

Ремонтите на паметника на културата от местно значение още не са започнали, въпреки че сградата е включена в Инвестиционната програма на Общината

Подписка „ За незабавната реставрация и съхраняване на Караалановото училище в Асеновград”, подкрепена от 600 асеновградчани беше внесена днес  в деловодството на Общинския съвет в града. Петицията започна преди два месеца, а хората настояват Община Асеновград спешно да вземе мерки и да започне незабавни укрепителни дейности на емблематичната за града сграда.

Асеновградчани са притеснени, че наближава есенно-зимният сезон, а ремонтите на паметника на културата от местно значение още не са започнали, въпреки че сградата е включена в Инвестиционната програма на Общината още миналата година. Тогава за проектиране на реставрация и съхраняване на Първото класно училище  бяха планирани 50 хиляди лева.

„Незабавно трябва да се смени покривът, върху който са зейнали огромни дупки. Ако започнат дъждовете преди да се ремонтира конструкцията има опасност цялата сграда да рухне”, каза Елена Граматикова, автор на петицията и член на инициативния комитет.

 „Общинският съвет на Асеновград трябва  следи какво се случва с изпълнението на неговите решения. Затова внасяме потицията в местния парламент и ще очакваме старейшините на града  да защитят културния паметник”, каза още Елена Граматикова.

Караалановото училище е паметник на културата с местно значение. В сградата се е помещавало първото класно училище в Асеновград. Тъй като една осемнайсета част от нея  е притежание на частно лице за ремонт ще се разчита на общинския бюджет и на Национални програми към Министерството на културата.

 

Подобни статии

Top