64 жертви, десетки ранени и изчезнали след пожара в руски мол (СНИМКИ и ВИДЕО)

64 жертви и десетки ранени след пожар в търговски център в руския град Кемерово в Сибир. Сред загиналите има деца. 16 души са в неизвестност, предаде ТАСС по последна информация.

В търговския център „Зимняя вишня“, в който има кина, ресторанти и магазини, бяха евакуирани стотина души.

Пожарът избухнал на последния четвърти етаж на мола около 13:00 часа вчера.

Като причина за огнения ад е определена конструктивна особеност на мола – помещенията в търговско-развлекателния център „Зимная вишня“ в Кемерово са били облицовани с горима пластмаса, което е допринесло за гибелта на хората при пожара там.

По-рано бе съобщено за около 60 изчезнали, повечето от които деца.

В града е разположен щаб за преодоляване на последствията от ситуацията. Специални сили на министерството на извънредните ситуации са пристигнали със самолет, в екипа са включени няколко психолози. В гасенето участват всички налични местни спасителни служби, както и пристигнали от околни райони.

Аварийните изходи били заключени. Видео показва как човек скача от последния етаж.

Все още противопожарните екипи не могат да достигнат до огнището заради високата температура. Една от версиите е детска игра с огън. Лично руският президент Владимир Путин е разпоредил специално разследване на пожара.

В градската болница са 17 души, сред които 7 деца. Двама възрастни са в тежко състояние.

Полицията установява къде са хората, които не могат да бъдат открити от близките им.

В списъците са над 50 души, много от които носят една фамилия. Това са членове на семейства в списъците са основно деца на възраст между 5 и 17 години, възрастните са около 10 души.

От агенция ТАСС съобщават още, че в пожара са загинали и около 200 животни от зоопарк, който е бил на третия етаж на сградата.

Гражданите поискаха от властите на всеки 20 минути да съобщават какво се случва по време на пожара. „Кажете какво става, кои етажи сте проверили“, пита един от хората представителите на властта.

„Огнището е стая с батут. Предварителната версия е, че едно от децата е имало запалка, това е предварителната версия, именно от тази стая с батута е започнало горенето на дунапрена, точно в басейна с дунапрен, който просто е избухнал като барут“, разказва пред журналисти Владимир Чернов – заместник на губернатора на областта.

Снощи бе съобщено, че са открити 13 тела на загинали в кинозала в мола.

Помещенията са били облицовани с горима пластмаса, което е допринесло за гибелта на хората при пожара там.

Според източник на ТАСС от спасителните служби облицовката и изолацията са отделили отровен дим, четири вдишвания от който са били достатъчни, за да се получи смъртоносно отравяне.

Пожарът продължава, конструкцията на сградата не издържа на високата температура и ще бъде съборена.

Снимки: TACC

Подобни статии

Top