Колко чаши кафе могат да ни убият?

10 грама кофеин могат да доведа до фатален край. Учените изчислили че точно това  е дозата кофеин, която може да причини смърт, пише cheti.infо.

Ако чаша силно кафе съдържа около 80 м. гр. кофеин, то това означава, че здрав едър мъж може да достигне смъртносната доза, изпивайки от 10 до 31 литра кафе.

Осезаемите негативни ефекти от кофеина настъпват след десетия литър. Тогава човек получава тахикардия, повишава се кръвното, настъпват аритмия и проблеми с кръвообращението.

В определен момент организмът се стреми да се избави от отровата по естествен път, тоест чрез повръщане.

Изненадващо, но смъртни случаи от кофеин се случват редовно. Това  обикновено се случва на хора, страдащи от хронични заболявания, които в повечето случаи не знаят за това.

Повечето случаи на предозиране с кофеин, които се нуждаят от лекарска намеса или водят до смърт, стават не заради напитката, а заради пиенето на концентриран кофеин.

Има смъртни случаи на младежи, които по време на купон след употреба на алкохол са употребявали концентрирано кафе на прах.

Най-много кофеин се съдържа в прясно смляното кафе – около 120 мг в една доза (една средна чаша). В същия обем еспресо се съдържат около 107 мг, а в такава чаша разтворимо кафе – около 75 мг.

Дори и да не достигнете до смъртоносната доза предозирането с кафе също може да има тежки последици. То може да доведе до: чувство на безпокойство и нервност, възбуда, безсъние и потиснатост прилив на кръв към лицето.

При значително надхвърляне на нормата може да се стигне до треска и дори до летален изход – най-често като резултат от често и неритмично свиване на сърдечния мускул, водещо до невъзможност кръвта да циркулира нормално.

Използвайте освежаващата напитка в разумни количества. Така не само денят ви ще започне добре, но и няма да си имате проблеми със здравето.

Подобни статии

Top