66 години от рождението на легендата Георги Славков

Носителят на „Златната обувка“ за голмайстор на Европа е роден победител и лидер

На 11-ти април 1958 година се ражда една от най-големите легенди на Ботев (Пловдив) – Георги Славков – Бенкса.

Легендарният нападател е възпитаник на детско-юношеската школа на „канарчетата“, като се изявява още в юношеска възраст. С отбора на Ботев (юноши-старша възраст) е шампион на страната за 1976 г. Играе в „А“ юношеския национален отбор, с който се класира на второ място в международен турнир на УЕФА през 1977 г.

Георги Славков дебютира в представителния отбор на Ботев още в юношеска възраст през 1976 г. Той е един от най-талантливите нападатели в историята на българския футбол. Смятан е за съвременен модерен нападател, със свой собствен стил на игра. Бърз както с топка, така и без нея, с отлична реакция, скоростна техника и голмайсторски нюх, той се утвърждава като титуляр в Ботев и „А“ националния отбор на България. Има отличен поглед върху играта, добра стрелба с двата крака, точен извеждащ пас и е майстор на преки свободни удари.

Аз вкарвах от всяко положение. Срещу „Славия” отбелязах дори без да искам, след като топката ме удари по лицето след корнер. С „Ботев“ взехме няколко бронзови медала, което неофициално значеше, че сме шампиони…

В периода 1976-1982 г. Бенкса изиграва 112 срещи с екипа на Ботев, в които отбелязва 61 гола. Печели Купата на Съветската армия през 1981 г. и бронзов медал от първенството през същия сезон.

През 1980/81 година Георги Славков отбелязва 31 гола в елита, с които става голмайстор на България и получава изключително високото отличие на списание „Франс Футбол“ – „Златната обувка“, която се дава на голмайстор №1 на Европа.

С екипа на Ботев взема участие в 25 официални и приятелски международни срещи (10 гола), в 40 контроли (36 гола) и в 40 срещи за КСА и КБ (36 гола). През 1981 г. е удостоен със званието „Майстор на спорта“. Георги Славков е трикратен носител на наградата „Футболист №1 на Пловдив“ – през 1978, 1980 и 1981 г.

Бенкса има 35 срещи в „А“ юношески национален отбор (6 гола), 7 срещи за младежкия национален отбор и 30 срещи в „А“ националния отбор (8 гола).

Легендите не умират!