66 с повръщане и разстройство за седмица в Пловдивско

Лек спад в броя на заболелите от летни чревни инфекции регистрират от РЗИ-Пловдив през миналата седмица, съобщи директорът на Дирекция „Надзор над заразните болести“ в инспекцията. 66 души са били тръшнати от ентеровируси в Пловдивско за последните седем дни, а седмица преди това броят на болните е бил 85.

Въпреки лекия спад на жертвите на чревни вируси, от здравната инспекция са на мнение, че случаите на заболели ще продължат да се появяват, тъй като жегите продължават, а този тип инфекции се разпространяват много бързо в горещото време.

Според лекари хората в момента са в отпуски и цифрите от статистиката са относителни. Джипитата твърдят също, че голяма част от заболелите изобщо не търсят медицинска помощ, а се самолекуват или просто звънят по телефона на семейния си лекар.

По думите на д-р Троянчева това лято инфекциите протичат леко и преминават най-много за ден-два. Симптомите са гадене, повръщане, разстройство и по-рядко висока температура. Пациенти със силно главоболие и висока температура се налага да бъдат приети за лечение в болница и да бъдат поставени на системи заради обезводняването на организма.

Само през юли през Клиниката по инфекциозни болести са преминали 111 пациенти с вирусни чревни инфекции, съобщиха от лечебното заведение. Сред тях са и заболелите от ентеровируси. Част от хоспитализираните са се върнали от морето с гадене и повръщане.

От началото на месеца досега в клиниката се лекуват 21 пациенти с вирусни чревни инфекции. Медиците обаче твърдят, че не става дума за епидемия, а за обичайната заболеваемост през лятото.

Подобни статии

Top