66 хиляди за шахти дава община Асеновград

Община Асеновград е сключила договор с фирма за почистване на дъждоприемните шахти на максимално възможната цена от 66 хиляди лева без ДДС за обществена поръчка чрез публична покана. Това съобщи общинският съветник от „Зелените“ Дамян Борисов.

Той отправи актуално питане на сесията на местния парламент към кмета Емил Караиванов, защо при подадена оферта от фирмата, чиято стойност е била по-ниска с 20 хиляди лева, е сключен договор на максималната сума.

Според градоначалника споразумението за почистване, поддържане и възстановяване на дъждоприемни шахти с фирмата-изпълнител е едногодишно  и е подписано на 27 юли тази година.

Наистина предложената оферта е била по-ниска, но общинското ръководство е преценило, че така ще се избегнат плащанията на допълнителни възлагания за извършване на услуги от дружеството заради обективни обстоятелства. По думите му миналата година  за почистване и подмяна на шахти са били платени 45 547 лева.

„Като кмет не бих искал да виждам снимки с натрошени капаци на шахти и няма да допусна такава процедура да доведе до наводнения на улици, приземни етажи и търговски обекти в общината. Няма да допусна и някой изпълнител да казва, че трудът му е скъп и затова иска актуализиране и увеличаване на услугата. Всички, в това число и аз искаме качествена услуга, мотивирано плащане и санкции, ако работата не е свършена. Когато спрем да мислим, че евтиното е изгодно за общината и по-скъпата услуга е съмнителна, може би тогава ще има и по-видима промяна в градската ни среда“, заяви от трибуната  Караиванов.

За първите четири месеца от новия договор на фирмата са изплатени близо 20 500 лева. Според кмета средно на месец се чистят около 450 шахти и се подменят 20-на откраднати или счупени.

 

Подобни статии

Top