66 с COVID – 19 за 24 часа в България! 4 са положителните за Пловдив

Чакат се големи групи пристигащи от Турция, готвят се мерки

66 са случаите на новозаразени с коронавирус в България, доказани през изминалото денонощие. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг тази сутрин. 22 от тях са в София, 4 са новите положителни пробив в Пловдив. 12 са новите засегнати медицински лица. Като цяло увеличението спрямо предходния ден е 6,5%, а общият брой на заболелите българи стигна 1081.

Има 3 случая в дом за възрастни хора край Ловеч, в момента там се провеждат проучвания откъде е тръгнала заразата.

Що се отнася до децата с COVID – 19, то при тях болестта протича леко и като обикновена настинка, обясни генерал Мутафчийски. Техният брой е: деца до 18 години – 39, деца под 10 – 22. За денонощието има 5 нови заразени дечица – на 2 и 9 години в Плевен, на 3 и 8 години в Кюстендил и на 2 години в Пазарджик.

Трима са починалите за последните 24 часа: жена на 87 години във ВМА, мъж на 53 години в Смолян и жена на 71 години в Пирогов. Общият брой на починалите е 50; 16 пък са новоизлекуваните, техният общ брой е 190.

Председателят на НОЩ подчерта, че предстоят големи мюсюлмански празници и по този повод е разговаряно е с Мюфтийството. Джамиите ще бъдат затворени, молитвите ще се предават онлайн, за да няма посещения и струпвания в храмовете. Препоръките са традициите да се спазват в тесен роднински кръг, а раздаваните храни да бъдат пакетирани, лесни за дезинфекция и да се раздават само на най-нуждаещите се.

Очакват се и големи организирани пътувания от и за Турция, където общият брой заразени е близо 100 000 души. По тази причина ще бъде препоръчано на външното и здравното ни министерства да вземат мерки за неразпространение на заболяването.

В момента продължава да действа и забраната за влизане на чужди граждани в страната, припомни генерал Венцислав Мутафчийски.

Подобни статии

Top