660 000 лева са събрани от DMC кампанията на община Карлово за бедстващите след пороя села - DC news

660 000 лева са събрани от DMC кампанията на община Карлово за бедстващите след пороя села

Кметът Емил Караиванов ще представи на сесия днес доклад за работата на Кризисния щаб

Доклад за работата на Кризисния щаб от 2 септември 2022 г. досега ще представи днес на сесия на Общинския съвет в Карлово кметът на общината д-р Емил Кабаиванов. Кметът ще запознае съветниците с наличните данни за щетите в пострадалите от наводненията карловски села и ще отчете свършената работа по отстраняването им.

На Общинския съвет ще бъде представена и актуална информация за даренията, постъпилите по сметката на Общината и чрез DMS кампанията. Общо в тях до момента са събрани над 660 000 лева. Предстои Съветът да вземе решение какъв да бъде механизмът за разпределяне на помощта за пострадалите.

Над 111 единици тежка, средна и малогабаритна строителна техника работи вчера за отстраняване на щетите, причинени от наводнението в селата Богдан, Каравелово и Слатина. На терен за справяне с последиците от бедствието бяха изпратени 48 камиона, 21 колесни комбинирани багера, 3 булдозера, 4 фадроми,  9 верижни багера, 4 щипки, 11 резачки, 7 бобката и др. Броят на техниката, ангажирана в разчистването, е устойчив по данни на Кризисния щаб. Щабът все още се нуждае от допълнителни мощности и призовава всички собственици на тежка, средна и малогабаритна техника, които биха могли да я предоставят, да се свържат с Община Карлово.

В разчистването на пораженията взеха участие 131 военнослужещи и 64 доброволци. Работата на военнослужещите и доброволците беше организирана от военни координатори и 14 служители от общинска администрация – Карлово.

Водата в цялата община Карлово продължава да е негодна за пиене и готвене. Добрата новина е, че в повечето населени места показателите й се подобряват. Очаква се до дни РЗИ – Пловдив да даде разрешение водата от водопровода да се употребява не само за битови нужди, за което Кризисният щаб ще уведоми своевременно населението.

Междувременно 96 къщи в пострадалите карловски села Богдан, Каравелово и Слатина ще бъдат обследвани от инженер конструктор поетапно в близките дни. Задачата е да бъдат изготвени заключения дали тези домове подлежат на ремонт или трябва да бъдат разрушени.

Становищата ще бъдат оформени в протоколи, които ще се връчат на собствениците на имотите. Ако, според експертите, постройката не може да бъде ремонтирана, общината ще съдейства за разрушаването ѝ.

Над 160 къщи са засегнати от наводнението само в село Богдан. 7 от тях са напълно разрушени от потопа, а поне по 20 има сериозни нарушения на конструкцията.

До 10 дни се очаква в засегнатите села да пристигнат фургони, в които да бъдат настанени семействата, загубили домовете си.

Банкова сметка за дарения:

IBAN: BG81FINV91508416025382   

BIC FINVBGSF 

ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО,УЛ.ГЕНЕРАЛ КАРЦОВ 6

Титуляр: Община Карлово

БУЛСТАТ: 000471365

Код за вид плащане – 44 51 00

Подобни статии

Top