Майка отива на съд, държала детето си върху орехови черупки

nasilie

37-годешна жена отива на съд,  тъй като малтретирала детето си, съобщи Районна прокуратура-Пловдив. Магистратите внесоха в съда обвинителен акт срещу Янка В. за причиняване на лека телесна повреда на малолетно лице.

Янка В. е майка на пет деца. Тя живеела на съпружески начала с Т.Д., който бил биологичен баща на три от тях. Останалите две деца – 8-годишната Н.М. и нейната сестра били от друг баща. През месец ноември 2014 г. майката, петте деца и Т.Д. били в жилището, което обитавали в гр. Пловдив. Майката забранила на  Н.М. да пипа телевизора, но неволно детето го докоснало.  Янка се ядосала, започнала да нанася удари с пръчка в областта на лицето и крайниците на Н.М. След това наредила на детето да застане на колене, под които били поставени черупки от орехи и да вдигне ръце нагоре. Детето изпитвало силни болки, но майката не отменила наказанието и легнала да спи. Н.М. стояла в тази поза няколко часа. По-късно Т.Д. се събудил, видял разплаканото от болка момиченце,  и решил да отмени на своя воля наказанието на майката и го изпратил да си ляга да спи.

На 20 ноември 2014 г. 8-годишното момиче отишло на училище и споделило със своя съученичка за преживяното в дома си. Н.М. била повикана от своята класна ръководителка, след което била прегледана от медицинската сестра,  която констатирала наранявания по крайниците и синини. След намесата на социалните служби Н.М. е настанена в Кризисен център за защита на деца.

Назначената по делото съдебно-медицинска експертиза установила, че на Н.М. са й били причинени рани на главата, охлузване на лицето, кръвонасядания по крайниците и др. Обв. Янка В. не се е признала за виновна. По делото са призовани седем свидетели.

„Въпреки че извършеното деяние е от частен характер, Районна прокуратура-Пловдив е преценила, че случаят е изключителен, поради което  служебно е образувала настоящото досъдебно производство. Разпоредбата на чл.49 ал.1 от Наказателно-процесуални кодекс регламентира такава възможност, ако пострадалото лице не може да защити своите законни права и интереси поради безпомощност и зависимост от извършителя на престъплението“, обясниха от Районна прокуратура-Пловдив.

Предстои Районен съд-Пловдив да определи дата за първото съдебно заседание по делото.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top