Съдят македонец за измама „на зелено“

Македонецът Ильо Н. отива на съд за измама на зелено. Районната прокуратура в Пловдив е внесла срещу него обвинителен акт за това, че в периода от 2007 до 2011 г. е излъгал две жени, че ще им продаде жилище. 53-годишният Ильо е измамил Снежана Г. и майка и Величка Г. с общо 98 851 лева.

Дъщерята Снежана Г. живеела постоянно в Гърция на остров Миконос решила да закупи апартамент на племенницата си в Пловдив. Тя чрез свой познат се запознала с Ильо, който по постоянен адрес живее в България. Македонецът заявил, че се занимава с посредничество при покупко-продажба на недвижими имоти, а Снежана и майка й (която живеела в Бургас) обяснили какъв апартамент търсят.

Хитрият македонец поискал между тях да бъде сключено споразумение и да получи капаро за бъдещата сделка. Двете жени се съгласили. Те започнали да изпращат пари на различни вноски и сметки, посочени от него. По-късно обвиняемия информирал Снежана Г., че сключил и предварителен договор с фирма – строител за изграждане на апартамента.

През декември 2007 г. Снежана се върнала от Гърция и поискала да види как върви строежа. Ильо Н. я отвел до изкоп в жилищен квартали в гр. Пловдив, като посочил, че предстои да бъдат положени основите на бъдещата сграда.

Майката и дъщерята продължили да изпращат пари на вноски за жилището.

През април 2010 г. Ильо Н. заявил, че имало проблеми при издаването на Акт 16, заради което непознато лице, представило се за управител на фирмата-строител, се обадило на измамените жени и заявило, че ще получат обезщетение за внесените суми. Ильо Н. уверявал майката и дъщерята, че щял да върне дадените му пари за непостроеното жилище, което не се случило.

По делото е установено, че управителят на посочената фирма-строител не познавал обвиняемия, нито двете свидетелки и не е подписвал предварителен договор за строеж на апартамент, не е давал заповед за обезщетение и удостоверение за платени вноски.

Разследващите органи са установили, че излъганите жени направили общо 27 парични превода с различни суми – от 300 лева до 41 500 лева. Причинената имотна вреда за Снежана Г. е в размер на 70 124 лева, а за майка й Величка Г. – 28 727 лева или общо в размер на 98 851 лева. Парите били изпращани от Бургас и остров Миконос или предавани в Пловдив.

Ильо Н. се е признал за виновен.  Предстои Районният съд в Пловдив да насрочи първо съдебно заседание.

 

Подобни статии

Top