ДНК-чипове произвежда Технологичният център на ПУ (СНИМКИ И ВИДЕО)

ДНК и РНК-чипове, които дават възможност да се изследват хиляди гени само с една реакция, ще могат да бъдат произвеждани серийно в Технологичния център на ПУ „Паисий Хилендарски“. Технологията е уникална за България и единствено Пловдивският университет разполага с апаратурата за производството на такива чипове, съобщи микробиологът д-р Величка Кърджева от софийска фирма, която финансира и подпомага центъра.

Биомикрочиповете в момента се използват най-често за медицинска диагностика. По този начин се установяват вродени генетични заболявания като аутизъм, млформации и т.н.

Именно това е и технологията, с която е открит наследственият ген за рак на яйчниците и гърдата при световноизвестната киноактриса Анджелина Джоли. Благодарение на това тя направи мастектомия и отстрани яйчниците си. С чиповете се открива рак на яйчниците в много ранна фаза само за 24 часа. Американски компании вече работят по тази технология, обясни д-р Кърджева.

ДНК-чиповете се използват активно и за избор на пола на бебето. Подобни технологии използват най-вече в Китай и Турция. Чрез чиповете се прави и предимплантационен скриниг преди инвитро. Така се селектират няколко ембриона, като целта е да се види кой няма малформации, за да се върне в матката на бъдещата майка.

В Пловдив обаче ДНК и РНК-чиповете ще се ползват най-вече в хранително-вкусовата и козметична промишленост. Така ще може да се сертифицират продукти, ще им се прави бърз скрининг дали представляват определен регион /като например вината или медът/, ще може да се проверява дали някои млечни продукти притежават Лактобацилус Булгарикус и др.

В лабораторията на Технологичния център съществува единствената „печатарка“ за чипове в България. Те се отпечатват върху обикновени микроскопски стъкла, които са много евтини или върху други материали – биосфери и носители, върху които може да се прехвърли информацията.

На първия рожден ден на Технологичният център беше представен тривънов лазерен рефрактометър. Ето какво може да прави той.

Показани бяха също хранителни добавки от типа на пробиотиците.

Сред иновациите бяха суперинтересните полимерни опаковки за плодове и зеленчуци от природни полимери. Те са разрешени в България за употреба, обясниха от технологичния център. Те демонстрираха грозде, обработено с полимер, извлечен от водорасли. Той е обогатен с масло от гроздови семки и има антиоксидантно действие. Основната цел на това покритие е удължаване срока на годност на продуктите, поясни доц. д-р Мария Георгиева Марудова-Живанович от Физическия факултет. На практика обаче то не променя вкусовите качества на плодовете или зеленчуците.

 

 

Подобни статии

Top