Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен

Ябълките се консумират от най-древни времена, особено популярни са били сред древните гърци и римляни, които добре са знаели за лечебните свойства на този плод.

Всяка една ябълка, освен че е богата на много от необходимите хранителни вещества, съдържа също и витамин С, диетични фибри, бета каротин, флавоноиди, фитостероли, антиоксиданти и широка гама от витамини, минерали и аминокиселини – всичко необходимо за тялото, за да се излекува.

Ябълките са пълни с разтворими фибри. Тези фибри намаляват чревните нарушения. Пектинът в ябълките подобрява работата на храносмилателната система, противодейства на негативните ефекти от лъчетерапията, предпазва от камъни в жлъчката и помага на тялото да се очисти от различни токсични вещества, включително и от алуминий.

Освен това пектинът забавя процеса на абсорбиране на храната, което е особено полезно за хората страдащи от диабет, хипогликемия и затлъстяване.

Няколко епидемиологични проучвания проведени в Европа са установили, че консумирането само на 2 ябълки седмично предпазва и помага в лечението на астма, диабет 2 тип и различни видове възпаления.

Установено е, че изяждането само на една ябълка дневно понижава нивата на „лошия“ холестерол в организма с 8 – 11%. Изяждането на 2 ябълки дневно може да намали лошия холестерол с до 16%.

Ябълките укрепват сърцето, утоляват жаждата, овлажняват белите дробове, намаляват мукуса и увеличават телесните течности. Ежедневното ядене на ябълки намалява кожните заболявания. Една ябълка има само 50-80 калории и няма мазнини или натрий.

Те са пълни с витамин C, A и флавоноиди и малки количества фосфор, желязо и калций.

Даже и само обелките на една ябълка съдържат достатъчно хранителни вещества и антиоксиданти, за да забавят процесите на стареене на тялото, да предпазват от рак и да намаляват лошия холестерол.

Резултатите от изследванията показват, че кората на една ябълка може да намали риска от рак на дебелото черво с 43% и риска от рак на черния дроб с 57%.

Освен това, проучвания показват, че хранителните вещества в кората на ябълките могат да ограничават необичайния растеж на клетките, да предпазват от различни видове рак, а също и да предпазват от образуването на метастази (разпространението на рака в тялото).

Освен това е доказано, че консумирането на една ябълка дневно намалява риска от рак на гърдата със 17%, а изяждането на 3 ябълки дневно намалява този риск с цели 39%.

Бразилско проучване върху жени, опитващи се да отслабнат, установило че тези от тях, които изяждали по 3 ябълки дневно докато пазели диета, са свалили значително повече килограми, в сравнение с жените, чиято диета не включвала ябълки.

Установено е също и че консумацията на ябълки подобрява хигиената на устната кухина, а освен това поддържа кожата здрава и красива.

И така, въпреки че ябълките са малки като размери, ползите от консумацията дори и само на една ябълка дневно са огромни – като се започне от осигуряването на чиста и сияйна кожа и се стигне до предпазването от различни видове рак.

Затова не пренебрегвайте старата българска поговорка „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен”.

Източник: NaturalNews

Подобни статии

Top