Намаляват данък МПС, променят структурата на общината и районите

sesia

Намаляване размера на данъците за най-масовите автомобили ще гласуват днес на сесия общинските съветници в Пловдив. Мярката ще засегне Намалението на местния налог ще засегне 120 000 от всичките 136 хиляди МПС, регистрирани на територията на общината, но за скъпите и мощни автомобили и джипове от висок клас данъкът остава непроменен.

На сесията ще бъдат приети и промени в наредбата за администриране на таксите в общината. С нея се регламентира тарифата за поставянето на скоби, като глобата за това се увеличава и става 30 лева.

Запазва се цената на преференциалните карти като едномесечната и през 2016-та година ще бъде 16 лева, а тримесечната – 48 лева.

На сесията ще бъде променена структурата на общината и районите. С тях ресор култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики се разделя на две, като културата и туризмът се отделят от останалите дейности.

Разделя се на две и ресорът Обществен ред и транспорт, обособява се самостоятелно звено за административно-наказателна дейност и др. В районите пък се увеличава броят на зам.-кметовете, като във всички райони те ще бъдат трима, а в район „Централен“ – четирима.

Предвижда се да бъде отпуснат заем на община Карлово.

Ще бъде приет и календарът за културните събития в общината.  През тази година са подадени над 200 предложения с искане за финансиране от над 3.5 млн.лева. От тях са избрани малко над 70, а общата сума за Културния календар през 2016-та ще бъде малко над 1.4 млн.лева.

От календара отпада фестивалът „Капана фест“, тъй като е със сгрешена документация, Джаз фестът и Оперния фестивал, които ще бъдат финансирани от Фондация Пловдив 2019. Запазват се събития като Нощта на музеите и галериите, Sound of the ages, Черната кутия, Сцена на кръстопът, Дни на музиката в Балабановата къща, Международния фолклорен фестивал и др.  Включени са и някои нови фестивали като този заавторска рок музика S’cool Rock fest, Световното първенство по бийтбокс, както и Международен ден на творчеството.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top