7 афганистанци задържани при акция на ДАНС и МВР на АМ „Тракия“

камион газирана вода

7 афганистанци са задържани при полицейска акция на ОД на МВР в Пловдив на 148-я километър на АМ „Тракия“ край Белозем. Операцията е част от съвместна операция на МВР и ДАНС под ръководството на прокуратурата в цялата страна.

Вчера на 148 километър на автомагистрала “Тракия” в посока град София служители на сектор “Престъпления по пътищата” при ОДМВР Пловдив са установили 7 чужди граждани. Те са били без документи за самоличност и заявили, че са афганистански граждани. Признали, че са влезли незаконно в страната.

Чужденците са отведени принудително до границата на Република България на основание чл.41, т.1 от ЗЧРБ и екстрадирани.

Рано тази сутрин на ГКПП Капитан Андреево пристигнал за влизане в страната хладилен камион с водач 53-годишния турски гражданин Д.К. По документи автомобилът пътувал транзит за Румъния. В хладилното помещение зад тапа от 4 палета с газирана вода са открити 129 чужди граждани, по първоначални данни без документи. Те заявили пред граничните власти, че са сирийци. 38 от тях са мъже, 33 – жени и 58 – деца. Шофьорът е задържан. Самоличността на нелегалните пътници се установява в ГПУ-Свиленград.

През изминалото денонощие на територията на цялата страна се проведе съвместна операция на МВР и ДАНС под  ръководството и с координацията на прокуратурата за установяване и задържане на незаконно пребиваващи чужденци, лица, съпричастни към каналджийска дейност и лица, съпричастни към престъпления, свързани с политическите права на гражданите.

Участваха общо 2749 полицейски служители от столичната и всички областни дирекции на МВР.
Проверени са общо 2 895 обекта, 12 820 лица и 5 987 моторни превозни средства.  Установени са 495 незаконно пребиваващи на територията на страната чужденци. Задържани са 16 души за съпричастност към каналджийска дейност.  Предприети са съответни действия по компетентност срещу общо 525 лица, съпричастни към престъпления, свързани с политическите права на гражданите. Задържани са и 27 лица, обявени за общодържавно издирване.

Образувани са общо 53 досъдебни производства, от които 9 – по чл. 167 от НК за престъпления против политическите права на гражданите. Съставени са 553 акта за установени административни нарушения. Издадени са 399 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top