7-годишна майсторка вае ароматни парафинови свещи (СНИМКИ)

7-годишна майсторка от Варна вае ароматни парафинови свещи на пловдивската Главна. Малката Елена Николова се е научила от майка си как се обработват горещите парафинови свещи и вече сама може да ги прави, похвали я баш майсторката Нина Маринова. „Всичките мога да ги правя!“, похвали се Елена и позира пред обектива на DCNEWS  с розова свещ в ръце.

„В Интернет ги видях, много ме впечатлиха и се запалих. Казах си, че искам да ги направя тези свещи. Така започнах преди пет години, самоука съм, при никого не съм се учила – проба-грешка… А преди това съм рисувала стъкло, работила съм с дърво и пясък… Но парафинът ми легна много добре и на ръката, и на душата“, разказа Нина.

Цялото семейство – майка, дъщеря и съпруг са в Пловдив за Пролетния панаир на занаятите. Идват за четвърта година и са щастливи, че тук ги посрещат много добре. „Нещо повече, все повече хора искат да опитат да направят такива свещи на място. Около 10 минути отнемала изработката на една свещ, тъй като след изливането, за 4 минути трябва да се изваят восъчните орнаменти с нож. Това, че хората искат да опитат, много ме радва“, обясни варненката. Издаде съвсем малко от тайната на ароматните свещи – ароматът се капсуловал вътре в свещта и когато се запали у дома, тя ароматизира цялата стая.

Освен Нина още немалко варненски майстори участват в тазгодишния Панаир на занаятите, който започна от днес и ще завърши в неделя. Мариета Иванова тъче прекрасни пана, черджета, чанти и портмонета на хоризонтален стан. Всички те са изработени от естествена вълна, обагрена с ярки краски.

Мариета се е учила на занаята на курс по тъкане. Казва, че изделията й имат пазар, а и те не са никак евтини. Но според нея чужденците – руснаци, англичани – много ги харесвали и си купували, особено по време на сезона.

До нея е разпънал сергия сливналията Христо Василев. Зооинженерът показва дърворезба, дървопластика и артистични декорации. Занимава се дърворезба от години, първо като хоби. Учил се при майстора Митко Ерменков. На панаира е за четвърта година. С нетърпение чакал да дойде в Пловдив, тъй като градът под тепетата имал дух и настроение, хората били много отзивчиви.

Започнал да продава именно в Пловдив – на Джумаята. Имал приятел арменец, който му казал, че не може да продължава да подарява произведенията си. Първоначално идвал в събота и неделя, после установил, че в почивните дни изкарва повече от занаята си, отколкото му е заплатата.  Сега в Сливен има магазинче на Ларгото – до Стария бряст.

За поредна година в Пловдив идва и майсторката на бижута Снежанка Коруджикова. Заедно със съпруга си и дъщеря си тя прави прекрасни бижута от кристали, в които затваря огледала и полускъпоценни камъни. „Освен че са много красиви и абсолютно уникални, тези бижута отразяват отрицателната енергия на хората и тя не се натрупва върху този, който ги носи“, убедена е Снежанка. Бижутата й са многопластови, ръчно шлифовани, използвано е и витражно стъкло, чрез което се постига великолепния оптичен ефект.

85 майстори от цялата страна демонстрират забравени и не толкова занаяти.

На Малката главна в Пловдив са разположени сергия до сергия с шарени грънци, бижута, дърворезби, плъсти, стъклени предмети, кукли, художествени тъкани, хлебни и сладкарски изделия.

Панаирът се открива официално утре в 17.30 на Римския стадион.

Подобни статии

Top