7 знака, че работата вреди на здравето ви - DC news

7 знака, че работата вреди на здравето ви

Прекалявате с работата, не отделяте достатъчно време на семейството, не спите достатъчно, не разпускате често. Можем да го обобщим: Вие не се грижите за себе си. И всички около вас го забелязват. Вижте 7 знака, че не се грижите добре за себе си.

Ангажиментите малко по малко превземат живота ни. Не забелязваме малките негативни промени, които налагат. Но когато всичко се натрупа, балонът се спуква и виждате „плодовете“ на липсата на грижа за себе си.Вижте кое попадна в нашето топ 7 на знаците, че не се грижите за себе си.

1. Ядосвате се лесно

Дразнят ви малките неща. Изтощени сте и това, което преди бихте приели с усмивка или пък с леко неодобрение, сега предизвиква избухване. Ако малките неща ви ядосват, то със сигурност трябва да направите крачка назад и да осъзнаете, че подобна раздразнителност не е в рамките на нормалното.

Как да се справите: Бройте до 10, когато нещо ви ядоса. Опитайте се да осъзнаете, че се дразните толкова лесно, защото сте преуморени. И това е причина за свръхреакция от ваша страна.

2. Закъснявате все по-често

По принцип не сте от хората, които закъсняват. Но напоследък все по-често ви се случва да не пристигате навреме. Причината е в многото задачи, с които сте се захванали. И постепенно те стават приоритет.

Как да се справите: Определете си строго време за работа и не го нарушавайте. Повтаряйте си, че истинските приоритети в живота ви чакат у дома, а не на работа. Подобно конкретизиране за изпълнение на задачите ще ви направи по-целенасочени и ефективни на работното място.

3. Не спите добре

Работата е голяма част от живота ни, няма спор. Там прекарваме поне 8 часа дневно. И проблемите на работа почти винаги пренасяме у дома. Това се отразява най-вече на съня ни. Ако в съзнанието можем да потиснем неприятните мисли, то подсъзнанието ни не спира да „мисли“ и работи, особено когато спим.

Как да се справите: Не бързайте да посягате към преспивателните заради силно пристрастяващия им ефект. Опитайте холистични методи. Ще се изненадате колко ползи може да донесе една разходка преди лягане – чудесен начин да пречистите мислите си.

4. Не помните кога за последно „правихте“ нищо

Правенето на нещо носи чувство за удовлетвореност. Но понякога трябва просто да натиснем бутона „Пауза“, за да презаредим. Спомняте ли си кога за последно прекарахте цяла неделя в гледане на филми, или в мотаене в парка, или просто в излежаване?

Какво да правите: Задължително отделяйте време за изключване. Това ще ви направи както по-здрави, така и по-продуктивни във времето за работа, а и по-щастливи в общуването ви с близки хора.

5. Винаги чувствате вътрешно напрежение

Дори да стоите на едно място, винаги чувствате напрежение, че бихте могли да свършите нещо полезно. Или пък все ви се струва, че можете повече, по-добре.

Как да се справите: Отстъпете крачка назад и опитайте обективно да погледнете какво правите. Опитайте се да оцените работата, която вършите, но не правете грешката да се сравнявате с колегите си, защото това може да има обратния ефект.

6. Нямате хоби

Заровени в работа, не разпускате. Нямате си своето нещо, което е вашето убежище при стрес или умора.

Какво да правите: Незавсимо дали са дребни неща като готвене, игра на компютътра, гледане на любимия ви (макар и повърхностен) сериал, хобите е вашето време. Намирайте време за тях както през почивните дни, така и през седмицата. Ще се изненадате колко голям ефект ще имат 5-20 откраднати за вас минути.

7. Не знаете какво да правите през почивните си дни

Случва ли ви се да не знаете какво да правите, когато имате свободно време. Странно ви е, когато бездействате? Сигурен знак, че прекалявате с работата.

Какво да правите: Ако сте от хората, които не могат да стоят на едно място, заменете работата с релаксираща активност. Планирайте кратко пътуване, намерете начин да покажете на любимите си хора колко са важни за вас.

 

Източник: rozali.com

Подобни статии

Top