7 книги, които да прочетете през зимата

knigi

Зимата е сезон, в който всеки предпочита домашния уют. Седим си вкъщи сгушени и чакаме по-топлите дни. Вечерите са дълги и предразполагат към по-спокойни занимания.

И точно това е хубавото на зимата – имаш достатъчно време, подходяща обстановка и никакво извинение за да не прочетеш купчината книги на нощното шкафче.

Въпреки че и през зимата ходим на работа, домакинските ни задължения не са по-малко, зимата е сезонът да намираме време и за себе си.

И така, сложете децата  и съпруга да спят, направете си чаша ароматен чай и си изберете едно от нашите 7 интересни предложения за четене през тази зима.

„50 нощи в сиво“ от  Лора Елиъс. Страстна одисея в думи и илюстрации

„Искам да се науча”, заявява разказвачката на загадъчния си любовник в началото на тази книга. Обучението й продължава 50 нощи, които включват горещ и ексцентричен секс, връзване и неспирно изучаване на силата, болката и удоволствието.

Еротичното й приключение, споделено тук от страниците на нейния дневник, е придружено с прекрасни илюстрации и полезни инструкции за читателите, които са достатъчно смели да тръгнат по пътя й. „50 нюанса сиво” се превърна в издателски феномен, за който говорят всички – над 30 млн. продадени копия по света.

И читателите не тръпнат просто от пикантните секс сцени и ексцентричните лудории… Те искат да ги изпитат върху себе си. Това е книга, която обвързва любовната история и секса, като конкретизира 50 изящно секси и дръзки неща, които всяка двойка може да опита.

– Искам да се науча – казах му аз, докато лежах по гръб, все още леко замаяна от бурната любов, която правихме. Той прокара копринено шалче по тялото ми и по него преминаха вълнички на удоволствие.
– Има много за учене – отвърна. – Ти какво искаш да знаеш?
– Всичко – смело отговорих аз след известно колебание. Наистина ли желаех да отварям тази врата? Можех ли изобщо да предположа какво има отвъд? – Всичко – повторих, този път малко по-уверено.

Така започва приключението…

„Жестокото присъствие на времето“ от Дженифър Игън.

Бени е застаряващ бас китарист и музикален продуцент. Саша е неговата млада и страстна секретарка, чийто личен живот е изпълнен с мрачни тайни. Със сърцато любопитство за промените и хода на времето. Авторът Дженифър Игън разкрива миналото им, наред с вътрешните колебания на множество други герои, чиито пътища се преплитат.

С музика, пулсираща от всяка страница, „Жестокото присъствие на времето” е разтърсващ роман за човешката саморазруха и последвалото изкупление.

Книгата получи награда „Пулицър“ за 2011 година.

„Шоколадов рай“ от Карол Матюз

Знаете ли кое е съвършеното лекарство срещу главоболие – сексуален глад и депресия? Шоколадът, разбира се, бял, млечен или натурален – топящ се в устата – божествен шоколад. Или поне така мислят Луси Ломбард и нейните приятелки – Отъм, Надя и Шантал.

Когато някоя от тях се нуждае от „спешна помощ“, те се събират в тайното си убежище кафене „Шоколадов рай“. Там обсъждат или гаджето, което изневерява и обещава да се промени, или шефа, който не спира да флиртува, или съпруга, който непрекъснато залага на хазарт, или брака, останал без любов – все поводи за поглъщане на ударни дози шоколад.

Обвързването с шоколада не е опасно. Удоволствието е гарантирано дори когато шоколадът е омекнал. Шоколадът няма да разсърди, ако го захапят твърде силно.

„Дъщерята на пазителя на спомени“ от Ким Едуардс.

Бестселър № 1 в САЩ и Великобритания, продаден в милионни тиражи. За романа на Едуардс, който е преведен на повече от 16 езика „Ню Йорк Таймс“ пише: „Етична дилема и семейна драма, увлекателно четиво с висока художествена стойност“.

Ким Едуардс завършва магистратура по литература и лингвистика. Кариерата й на писател започва с публикуването на разкази и есета, за които печели множество награди, сред които награда „Пушкарт“, както и включване на нейни произведения в антологията „Най-добрите американски разкази“. Сборникът й с разкази „Тайните на огнения крал“ е номиниран за награда „ПЕН/Хемингуей“ за 1998 г. Романът й „Дъщерята на пазителя на спомени“ е отличен като „Откритие на годината“ от Барнс & Ноубъл и е удостоен с „Литеуратурна награда Кентъки“ за 2005 г.

Една зимна нощ през 1964 г. снежна буря принуждава д-р Дейвид Хенри да акушира при раждането на двете си деца. Но едно от близначетата се появява на бял свят с нелечимо заболяване – синдрома на Даун. Докторът веднага забелязва това и взема светкавично решение, което ще преобърне живота му…

„Вторници с Мори“ от Мич Албом.
Един старец, един младеж и най-великият урок на живота. Това е една чудесна книга за обичта на един човек към неговия духовен наставник. Честна и открита, тя ни дава сили за живот.

„Имали ли сте някога истински учител? Някой, който е виждал във вас необработен, но ценен материал, скъпоценност, която с повече мъдри напътствия би могла да се излъска до благороден блясък? Ако сте имали късмет да откриете такива учители, винаги ще намерите начин да се върнете при тях.

Последният курс в живота на стария ми преподавател се провеждаше веднъж седмично в дома му. Занятията започваха всеки вторник след закуска. Учебници не бяха нужни. Темата беше смисълът на живота. Обучението се водеше от личен опит. Обучението продължава.“ – Мич Албом

„Пътят на лотоса“ от Хуанг Сок-йонг.

Вълнуващата история на една млада куртизанка от края на XIX век. Шим Чонг е легендарен образ в корейската митология. Белязана с печата на трагичното, вълшебното и най-вече на патетичното, историята за Шим Чонг се е предавала устно от поколение на поколение, преди да бъде оформена като пансори, а после и като роман, перла на корейското литературно наследство.

В „Пътят на лотоса“ Хуанг Сок-йонг взeма за основа легендата за Шим Чонг и ни пренася в края на ХIХ век, когато страните от Далечния изток са изправени пред предизвикателствата на западните сили и в страната процъфтява проституцията.

В тези времена на недоимък и корупция търговията с деца е широко разпространена в Югоизточна Азия. Шим Чонг не прави изключение: продадена като шестнайсетгодишна девойка на богат и престарял търговец от Нанкин, тя опознава всички неволи на сексуалното робство от бреговете на Жълтата река до пристанищата на Шанхай, Тайван и Сингапур и извървява трънливия път до висшето куртизанско изкуство на гейшите.

Изпитанията, на които е подложена младата Шим Чонг, се вписват великолепно в една внушителна сага на търговията с плът в преломен за Азия период, когато континентът се раздира от междуособни войни и е обект на ламтежите на западния империализъм. За фон на приключенията на Шим Чонг служат епизоди от Опиумната война, Тайпинския бунт, постепенното завладяване на островите Рюциу от Япония, нахлуването на „черните кораби“ на комодор Пери и Китайско-японската война от края на века.

С „Пътят на лотоса“ големият корейски писател ни поднася прецизно документиран роман за нравите в тази далечна страна, както и много увлекателен исторически разказ, наситен с екзотика и силни страсти.

„01“ – неприличен роман от Ивайло Борисов.

„01“ е книга за младия човек с големи амбиции и стремежи, роден в неподходящо време и на неподходящо място. Книга, плод на реалността без розови очила и „Деанксит“.

Свеж и некомплексиран очерк за живота на не-обикновения човек – човека, за когото „не може“ и „трябва“ са частици от чужд, непонятен свят; човека, който държи да получи онова, за което е платил; нетипичния българин – онзи, който не намира невежеството и примитивността за нормални.

Книгата е подигравка и на места безжалостна гавра с българската реалност – късния соц и ранния див капитализъм, българските порядки и криворазбраната „българщина”.

Приятно четене!

Източник: purvite7.bg

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Един коментар

Top