7 от общо 8 финала за гимнастичките ни в Будапеща

Силен подиум за ансамбъл-жени на 40-ото Европейско първенство по художествена гимнастика

С квалификацията при жени (индивидуално) със съчетания с бухалки и лента, продължи третият състезателен ден на Европейското първенство, което се провежда в Будапеща, съобщиха от Българска федерация по художествена гимнастика.

България поведе в отборната надпревара с актив от 269.150 след индивидуалните съчетания. На временната втора позиция е отборът на Италия със сбор от 267.350, а топ 3 се допълва от тима на Германия с актив от 265.500.

Стабилна бе Стилияна Николова в квалификацията и през двата дни, като с актив от 101.950 (35.950 на обръч, 33.500 на топка и 32.500 на лента) зае трето място в класирането за индивидуалния многобой. Възпитаничката на Валентина Иванова се класира за финалите и на трите уреда, които представи – обръч, топка и лента.

Въпреки грешката на топка, Боряна Калейн показа класата си в другите две съчетания и със сбор 101.200 (36.550 на обръч, 30.050 на топка и на 34.600 бухалки) завърши квалификацията на пета позиция. Възпитаничката на Марияна Памукова е с най-високи оценки на обръч и бухалки, а оценката ѝ от 36.550 е най-високият резултат до момента на първенството!

Първа в квалификацията е София Рафаели от Италия с 104.350, а на втора позиция е представителката на Израел – Даниела Мунитс с 102.350.

За индивидуалния многобой се класират най-добрите 24 гимнастички от квалификацията, като се сумират трите най-високи резултата. Спрямо класирането от квалификацията, Стилияна Николова е поставената в група „B“, а Боряна Калейн в поток „A“.

Отличен дебют за Елвира Краснобаева във възраст „жени“ на Европейско първенство. Грацията на Светлана Юриевна бе оценена с 33.200 на бухалки и 32.800 на лента. Краснобаева намери място и на двата финала с пети по сила резултат на лента и седми на бухалки.

Съдия за България на това състезание в индивидуалната надпревара е Филипа Филипова, която днес бе в панела за изпълнение на бухалки. Член на ТК към Европейската гимнастика и генерален секретар на комитета е Християна Тодорова.

Ансамбъл-жени в състав: Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева, водени от старши треньора на отбора Весела Димитрова и нейния помощник Ясена Стойнева, проведоха силна подиум тренировка в Будапещенската спортна арена „Ласло Пап“.

Подиумът бе наблюдаван от президента на БФХГ и водач на делегацията ни Илиана Раева, вицепрезидента на централата Невяна Владинова, съдията ни в ансамбловата надпревара – Ина Делчева, балетния педагог на отбора доц. д-р Елица Луканова и психолог Стелияна Янкова.

Българските грации стартират днес надпреварата с квалификации/многобой. Възпитаничките на Димитрова са в поток „B“, който започва в 21.00 българско време със стартов номер 9. Те стартират със съчетание с пет обръча.

Източник: БГНЕС, БФХГ