7 хил. пловдивчани чакат помощи за отопление

7 хиляди пловдичани чакат помощи за енергийно подпомагане

Вече от месец е в ход кампанията за отпускане на целева помощ за отопление. Близо 7 хиляди е очакваният брой на социално слабите граждани в Пловдив, които  тази година са с право да се възползват от енергийното подпомагане. Увеличението на пенсиите от 1-и юли няма да бъде пречка за хората, които са получавали помощи през изминалия отоплителен сезон, коментира директорът на дирекцията Надя Танева.

За да не изпаднат пенсионери от подпомагането заради повишението с 2,7% на парите за старини от 1-и юли, се предвижда корекция на доходите им със съответния коефициент. И нещо ново – според промени в наредбата, децата, настанени при приемни родители или в семейства на близки и роднини, също имат право да кандидатстват за отпускане на средства за ток през зимата. Тук пак се изчислява доходът, има доходен критерий, като се има предвид, че приемните родители получават средства за това, че при тях има настанено дете. Просто те в момента не бяха включени в целевата група. Средствата, които се дават за детето, не влизат в доходния критерий, само това, което е като заплащане на самия приемен родител, обясни Танева.

Всяка година се гласува гарантиран минимален доход, той се гласува от министерски съвет, тази година той е 65.00 лева, на базата на него в проценти се изчислява сумата, вида на жилището, само ли живее лицето, има ли други съжителствени лица, колко са, имат ли телкови решения, всички се наслагват и процентът се изчислява за всяка група, допълни тя.

 

Подобни статии

Top