7 години затвор за Огнян, затрил двама при зверската катастрофа на бул. „Марица-юг“

Осъдиха го по съкратената процедура

7 години затвор при първоначален общ режим отсъди Пловдивският окръжен съд днес за 20-годишния Огнян Дебелаков, причинил в пияно състояние и след употреба на дрога тежката катастрофа на бул. „Марица-юг“ в Пловдив миналия септември. При нея загинаха две момчета, а тежко беше ранен трети младеж.

Делото беше разгледано по съкратената процедура, като Дебелаков призна изцяло вината си, както и фактите, и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт. Така се стигна до  7-годишната присъда, чийто размер е определен след намаление с една трета на първоначално определеното от съдебния състав наказание.

Съдът върна делото на баща и син Дебелакови, обвинени за зловещата катастрофа от бул. „Марица“ – юг СНИМКИ

Окръжният съд призна Огнян за виновен в това, че на 29 септември 2019 г. в  Пловдив на кръстовище между бул. „Марица Юг“ с бул. Източен“, при управляване на лек автомобил „Опел Корса“, собственост на друг човек, но ползван от баща ми Митко Дебелаков, е нарушил правилата за движение, като управлява, без да има необходимата правоспособност и по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице, а именно на 19-годишния Петър Илиев и още едно, 16-годишно момче. Освен това при катастрофата са нанесени средни телесни повреди на 19-годишния брат на Петър Жоро Илиев, който също пътувал в колата.

Преди да седне зад волана Огнян е бил пиян – в кръвта му имало 1,55 промила алкохол, както и наркотици.

19-годишният Огнян, който затри двама при удар в стълб, застава пред съда в Пловдив

На днешното заседание не бе разгледана вината на бащата на Огнян – Митко Дебелаков. Първоначално той също беше подсъдим по това дело, като бе обвинен в това, че е предоставил  автомобила си на Огнян, без младежът да има необходимата правоспособност и така се е стигнало до трагедията. В съдебната зала обаче не стана ясно дали той ще бъде съден за това.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Припомняме, че делото веднъж вече беше върнато на прокуратурата заради отстраняване на пропуски и презициране.

Подобни статии

Top