7-метров Тиранозавър е най-новата атракция на Природонаучния музей, може да бъде повикан и ръмжи (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

7-метров Тиранозавър е най-новата атракция на Природонаучния музей, може да бъде повикан и ръмжи (СНИМКИ/ВИДЕО)

Зала „Динозаври“ отвори врати с обновена експозиция от 9 аниматроник модела и мултимедийни стени

7-метров Тиранозавър Рекс е най-новата атракция на Природонаучния музей в Пловдив. Той  ечаст от обновената зала „Динозаври“ в музея, която днес отвори врати за посетители. Тиранозавърът може да бъде повикан и ръмжи, освен това се движи. Освен него в залата има още три нови попълнения – Трицератопс, 4-метров Птеродактил и Стегозавър.

Гости на откриването на обновената динозавърска експозиция, която наброява вече 9 аниматроник животни, бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, директорът на Регионален Исторически музей – Стоян Иванов и и.д. директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ – доц. д-р Елена Кантарева – Дечева.

Директорът на Природонаучния музей гл. ас. д-р Огнян Тодоров подчерта, че това е финал на 5-годишен труд, в резултат на който в залата е пресъздаден реалистичен пейзаж от периода на ранна креда. Целта е посетителите, особено децата, да бъдат потопени в една по-реална атмосфера.

„Добре дошли в различните светове!“ е мотото на музея. В случая това е света на праисторическите животни. Залата разполага с 9 макета на 8 вида (Трицератопсът е модел на майка с дете), моделите са най-познатите на децата. Акцентът в залата е 7-метровия Тиранозавър. Аниматроник моделите се движат, мигат, дишат, ръмжат. Подготвили сме нова витрина , която свързва залата с научната експозиция. Закупихме 10 вида зъби на динозаври (фосили), вкл. на Тиранозавър Рекс, доставен от Англия , 2 вида яйца, цял скелет на Птерозавър от Индонезия, като всички нови експонати притежават сертификат за качество. Те са без аналог в България и на Балканите. С откриването на новата витрина е планирана и много интересна лекция с участието на най-добрите специалисти в България“, разказа Тодоров.

1 2

Подобни статии

Top