7% от всички пациенти на педиатрията на УМБАЛ „Свети Георги“ страдат от редки заболявания - DC news

7% от всички пациенти на педиатрията на УМБАЛ „Свети Георги“ страдат от редки заболявания

Лекарите съветват родителите да обръщат внимание за нарушения в общото състояние

Не повече от 350 деца с редки заболявания се лекуват за една година в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Най-много случаи се наблюдават в детската хематология и онкология, следвани от отделенията по ендокринология, пулмология, неврология, кардиология и ревматология, гастроентерология и нефрология, съобщи началникът на Клиниката проф. д-р Иван Иванов.

Годишно хоспитализираме по 4 500 деца, от които не повече от 6-7%, страдат от редки болести, каза той. Макар редките заболявания да се характеризират с голямо разнообразие от признаци и симптоми, повечето от тях остават неразкрити дълго време, защото симптомите не са специфични или не се познават, а диагностичните изследвания са скъпи и трудно достъпни, добави проф. Иванов.

В Световния ден на редките заболявания, който се чества всяка година в последния ден на февруари, лекарите на УМБАЛ „Свети Георги“ съветват родителите да потърсят веднага специалист, ако децата им често имат различни видове петна по тялото, изразена бледост, увеличени коремни органи, чести, необичайни или трудно овладяващи се или рецидивиращи инфекции, повръщат, изостават на ръст спрямо връстниците си, имат необичайно поведение, движения с една и съща характеристика или изостават в интелектуалното или двигателното си развитие.

От значение е и дали гръдните жлези се развиват при момичетата преди 8-годишна възраст, или пък липсват при 13-годишните, както и всяко друго необичайно състояние на гениталиите. Родителите да обърнат внимание и ако детето не е проходило до година и половина, не говори на 2 години или избягва да играе с други деца, изброяват педиатрите някои от ранните признаци за възникване на заболявания.

Съвременната медицина предлага лечение за голяма част от редките болести, включително чрез най-съвременните генни терапии. Изисква се генетична диагноза и се препоръчва пренатална диагноза при всяка следваща бременност, подчерта и проф. Иванов.

По думите му, за да бъдат открити навреме, здравните заведения се нуждаят от специалисти по различни профили на педиатрията, достъп до съвременни образни, функционални, морфологични и генетични изследвания.

Правилното лечение изисква също различни видове специалисти, в т.ч. диетолози и кинезитерапевти, като се предлагат и възможностите за  подобряване качеството на живот и насочване към групи за взаимопомощ и подкрепа, добави той.

1 2 3 4

Подобни статии

Top