7 ранни симптома, по които да разпознаем диабета

Ранните симптоми на захарния диабет 1 и 2 тип се дължат на високата кръвна захар и на загубата на глюкоза с урината.

С малки изключения, тези симптоми са общи и за двата основни типа диабет. Ранните оплаквания при диабет 1 и 2 тип се различават по тежестта си, начина на поява, бързината на изява и т.н. 

Ако забележите някои от тези симптоми незабавно се консултирайте с лекар.

1. Често желание за малка нужда или често ходене до тоалетната

Постоянното желание да отидете до тоалетната ще ви помогне да разпознаете диабета.

Един от признаците на диабет е честото уриниране. Лекарите го наричат полиурия. Особено тя се проявява през нощта. Хората отиват в тоалетната няколко пъти на нощ и естествено това не им позволява да спят правилно. Уринирането също е по-често през деня.

2. Отслабване

Важно е да се обърне внимание на внезапна загуба на тегло. Особено, ако няма очевидни причини за това.И отслабването без причина не е добре.

Неочакваната загуба на тегло може да бъде свързана с нарушено функциониране на панкреаса. Често това се случва при деца, но може да бъде и при възрастни.

3. Постоянна жажда

Постоянното желание за пиене на вода или други напитки ще спомогне за разпознаването на диабета.

Ако гърлото ви е сухо през цялото време, като винаги искате да пиете вода – това е още един знак, който ви позволява да разпознавате диабета. Фактът, че тялото изисква все повече и повече вода, е ясен алармен сигнал!

Постоянната жажда се дължи на факта, че тялото губи твърде много течност с урината. В този случай се препоръчва да утолите жаждата си с вода, натурални сокове и билкови настойки.

Не пийте обаче подсладени напитки, кафе и безалкохолни напитки, , тъй като тези напитки повишават нивата на кръвната захар.

4. Изтръпване на крайниците и сърбеж

1 2

Top