70 млади роми се учат на труд, 30 пък се връщат на училище

70 млади хора от ромски произход ще получат шанс за професионално обучение и работа, а други 30 ще бъдат върнати в училище, за да завършат начално или средно образование.

Проектът, по който мъжете и жените на възраст от 15 до 29 години ще бъдат интегрирани, се реализира от социалната фондация „Инди-Рома 97“ и е на стойност 358 418 лева.

В рамките на програмата се предвиждат 200 учебни часа по строителство или озеленяване, информира председателят на УС на неправителствената организация Албена Костадинова.

„Радват се като деца, когато видят резултатите от труда си. Жените още от 8:30 часа сутринта са в парка в Куклен, където копаят рози и поливат. Мъжете пък се учат да поставят изолация, външна мазилка, както и да облицоват стълби. Имат си обучители, които са много доволни от работата им“, каза Костадинова.

Неактивните младежи от общините Куклен, Перущица и Марица ще получават стипендия от 10 лв. за 6 учебни часа, както и 5 лв. за транспортни разходи.

Засега има записани общо 60 души за двете професии, както и 22-ма, които искат да продължат образованието си. Фондацията и общините търсят още 18 човека, за да запълнят бройката.

По думите на главния експерт в община Марица Станислав Стайков след приключване на подобни проекти, между 50 и 60% от ромите искат да продължат да бъдат включвани в други програми, като едва около 15% от тях успяват да си намерят работа със сключен трудов договор. Това е така, защото много работодатели не искат да наемат хора от малцинствата.

„Ще дойде ден обаче, когато бизнесът ще усети липсата на квалифицирани кадри на места, където условията на труда са тежки и няма да има дискриминация на етнически принцип.“, смята Албена Костадинова.

Тя сподели, че фирма, която се занимава със строителни дейности, вече е заявила намерение да наеме девет човека след като завършат курса по проекта.

90% от ромите, които завършват висше образование заминават в чужбина„, каза още Костадинова. По думите й в ромския етнос напоследък се забелязва напредък по отношение на нуждата от образование и квалификация.

Подобни статии

Top