70 трактора на протест на бензиностанция до Труд

Над 70 трактора и други тежки земеделски машини демонстративно зареждаха днес гориво от бензиностанция малко преди с. Труд, в пососка Карлово. Протестните действия  са срещу Наредба 18, която ги задължава да инсталират нивомерни и фискални устройства на съдовете си за гориво в стопанствата.

На практика едното платно беше блокирано, видя репортер на DCNEWS.

Зърнопроизводителите са категорични, че протестните действия ще продължат.

Днес показваме какво ще се случи слде 31 август, ако не се отмени Наредба 18 – задръствания, затруднено движение, а комбайните ни друга извънгабаритна техника не сме извадили, коментираха зърнопроизводителите. В световен мащаб такава мярка към зърнопоризводителите не съществява, твърдят от браншовата организация. По думите на зам.-председателя на Национална асоциация на зърнопроизводителите Светослав Русанов след шест месечни преговори с министъра на финансите Владислав Горанов резултати не са постигнати, макар да са доказали, че проблеми и злоупотреби в сектор зърнопроизводство като цяло няма. Категорични са, че за пресичане на нерегламентираната търговия с течни горива са необходими законови промени.

Зърнопроизводителите посочиха, че поставянето на нивомери и фискални устройства ще ги затрудни финансово, няма да спре контрабандата и се обявиха категорично против Наредба 18.

Протестните действия на зърнопроизводителите са в цялата страна и са подкрепени и от Асоциациациите на говедовъдите, земеделските производители и биопроизводителите. Вчера Асоциацията на зърнопроизводителите и Българската петролна и газова асоциация са подписали обща декларация, в която настояват за предприемане от компетентните органи на незабавни мерки, които да гарантират намаляване на злоупотребите и контрабандата с течни горива.

Във връзка с провеждането на протестните действия на зърнопроизводителите днес  9 часа до 18 часа временно ще бъде ограничено движението по пътя Пловдив – Карлово. МПС движещи се в посока Пловдив се пренасочват по обходен маршрут –  с. Царимир – с. Церетелево – с. Неделево – с. Строево – главен път ІІ-64, малко преди АМ “Тракия”. От страна на ОДМВР – Пловдив е създадена необходимата организация за опазване на обществения ред и безопасността на движението.

 

Подобни статии

Top