70-я юбилей на Слав Бакалов празнуват във „Възраждане“

Пловдивската галерия „Възраждане“ ще отпразнува 70-я рожден ден на художника Слав Бакалов с изложба живопис, озаглавена „Празник“. Изложбата ще бъде открита в 18.00 ч. и ще покаже  новата колекция картини на твореца, с която Слав Бакалов се завръща променен. Героите му са в особени ситуации, еротиката му е нападетелна, някаква особена екстремност шества и лъха от платната. Образите сякаш не са се подчинявали много на ръката с четка и са предпочели да се впуснат в лични авантюри.

Колоритът е същия, чист и ярък, но има и странна, нова линеарност в пространствата на творбите, която поставя една категорична фигурна симетричност върху всичко нарисувано. Слав отново изненадва, твърди галеристката Краси Алексиева.

Слав Бакалов е роден 1945 г. в София, България. През 1964 г. завършва художествена гимназия в София, а през 1975 г. завършва Националния кинематографичен институт в Москва. От 1975 г. до 1989 г. създава повече от 55 анимационни филма. Автор е на 4 сатирични романа, 4 документални филма и един игрален – „Монолог за прасенцето”. За анимационните си филми е носител на много международни награди – Първа награда за анимация в Анеси, „Златна плоча“ – Атина, „Сребърен дракон“ – Краков, Награда за постижения в анимацията – Отава и най-престижната между тях -„Златна палма“ от филмовия фестивал в Кан през 1985 г.

Работи също живопис и има реализирани над 40 самостоятелни изложби в България и в чужбина. Слав Бакалов работи още и като скулптор, режисьор и сценарист на анимационни филми и театрални пиеси.

През 2008 режисира пиесата на Дейвид Мамет „Ноември“ в Сатиричен театър “Алеко Константинов”.

Картините на Слав Бакалов ще останат в галерия „Възраждане“ до 23.11.2015 г.

Подобни статии

Top