70 чувала с отпадъци изкараха доброволци от Марица в района на Адата (СНИМКИ)

Доброволци почистиха бреговете, докато професионалисти вадиха с лодки отпадъци от реката

Доброволци и професионалисти почистиха брега и коритото на река Марица, в района на остров Адата.  Групата почисти района от отпадъци, като събра 292 кг отпадъци, 80 % от които пластмаса, а това бе поредното събитие, част от кампанията JunkAround на БГ Бъди активен. Докато доброволци чистиха бреговете бе организирано и почистване на водите –от професионалисти от воден клуб Пловдив, при ТД Еделвайс, начело с председателя на водния клуб – Христо Гачков. Те се пуснаха по и срещу течението с лодки и организираха изнасянето на отпадъка от О. Адата към брега откъдето беше извозен.

Кампанията Junk Around е част от дългосрочната програма на „БГ Бъди активен“ „_МЯСТО България“, с която от сдружението се опитват да ангажират гражданите да пазят чиста и красива градската среда.  В това издание сдружението си партнира с Воден клуб при ТД Еделвайс.

“С голямо желание се присъединяваме към каузата, засягаща важната за обществото тема – отпадъците, с които често се срещаме, практикувайки водни спортове. С нашето участие в събитието изкарваме наяве “мръсната истина за боклука”. Осъзнаваме напълно, че всичко зависи от нас самите като единици хора и се опитваме да насочим вниманието на обществото, към темата и да ги ангажираме към по-отговорно отношение към градската среда. Вярваме че заедно можем да променим нагласите на другите, чрез силата на добрия пример”, смята Христо Гачков, председател на Водния клуб.

„Мисля, че факторът, който спомага хората все повече да се обединяват около дадена кауза и да променят средата около себе си, е налице. Забелязвам, че все повече кампании се организират от гражданите или от граждански организации. Към нашите събития се присъединяват все повече хора- малки и големи и виждам в тях желанието за промяна и по-важното – действие“, каза Гергана Ангелова от БГ Бъди активен.

1 2

Подобни статии

Top