70 пациенти с Алцхаймер лекува годишно Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Свети Георги“

Лечебното звено разполага с методи за модерна диагностика и апаратура за терапевтично повлияване

Средно около 70 пациенти с болестта на Алцхаймер лекува годишно Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. Освен тях през лечебното звено за амбулаторни процедури преминават над 150 души с тази диагноза. Заради пандемията от COVID-19 потокът от тези пациенти е редуциран. От началото на годината в Клиниката са лекувани  35 пациенти с болестта на Алцхаймер и са проведени  78 амбулаторни процедури.

Данните съобщи началникът на клиниката проф. д-р Пенка Атанасова на брифинг по повод Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер – 21 септември.

„Хората обикновено слагат знак на равенство между  „деменция“ и „Болест на Алцхаймер“, уточни проф. д-р Пенка Атанасова. Деменцията е синдром, свързан не само с нарушение в паметта, но и в когнитивните функции – внимание, концентрация, планиране на сложни задачи, ориентация в пространството и други. Впоследствие към тях се добавят поведенчески отклонения и затруднение в ежедневните дейности. Всичко това оказва негативно влияние върху социалния живот на индивида и го прави зависим от околните. Над 100 заболявания могат да протекат с дементен синдром Болестта на Алцхаймер е най-честата форма на деменция (60 до 70%), като следващата по честота е съдовата деменция. Разликите между тях са големи – както в причините, които ги предизвикват, така и в клиничния ход и дългосрочната прогноза“, каза проф. д-р Пенка Атанасова.

Болестта на Алцхаймер започва коварно около 20 години преди проявата на очевидните проблеми с паметта.

„При разгърната клинична картина можем само да забавим процеса. Единственият ни полезен ход е профилактиката и ранната диагностика“, заяви проф. д-р Пенка Атанасова. Тя е категорична, че усилията за добра умствена форма трябва да започнат още след 50-55 годишна възраст.

„В Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ диагностиката е на достойно ниво“, категорична е проф. д-р Пенка Атанасова. Лечебното звено разполага с необходимия невропсихологичен инструментариум, невроизобразяващи и лабораторни методи. Извършва се ликворологично изследване, което допринася за повишаване на диагностичната точност при оценка на вида на дементния синдром.

От 3 месеца Клиниката по нервни болести разполага с апаратура за лечебна репетитивна транскраниална магнитна стимулация. С нея вече са извършени лечебни процедури при 5 пациенти с болест на Алцхаймер, както и при здрави възрастни с цел когнитивна стимулация. „Засега имаме обнадеждаващи резултати“, каза проф. д-р Пенка Атанасова.

1 2

Подобни статии

Top