700 пловдивчани отиват на протеста на КНСБ в София

700 пловдивчани отиват на протест на КНСБ в София

Около 700 души от пловдивска област ще участват утре в националния протест на КНСБ в столицата. Автобуси със синдикалните членове тръгват от по-големите предприятия от Пловдив и областта. Сред тях КЦМ, Асенова крепост, ВМЗ и други. Също така отделни автобуси заминават и от паркинга на Сточна гара. Решението за протеста е заради несъгласието като цяло с проектобюджета за 2015 година, с бюджета на държавното обществено осигуряване, а също така и планираните реформи в пенсионната система.

Една от основните причини за недоволството на синдикалната организация са предстоящатата пенсионна реформа и повишаването възраста на пенсиониране за трета категория труд. Данните от демографската статиска говорят красноречиво – продължителноста на живота през последните 12 години се е увеличила с година и половина за жените, и с едва 10 месеца при мъжета. За същия период възрастта за пенсиониране се е увеличила при жените с 5 г. и 8 месеца, а при мъжете с 3 г. и осем месеца.

Няма как КНСБ да се съгласи с повишаването на възраста, тъй като е необходимо при приемането на пенсионната реформа и параметрите за възраста и повишаването й да се съобразят с повишаването продължителността на живота, категоричен е председателят на КНСБ в Пловдив Боян Бойкински.

КНСБ настоява възрастта за пенсиониране да не се повишава, а преди промяна в пенсионната система трябва конкретните параметри да бъдат приети от Тристранния съвет – изпълнителна власт, работодатели и синдикати. Ако бъде въведена готвената промяна крайният ефект няма да е съществен, смятат от КНСБ. Едва 45 млн. лева ще бъдат спестени. Увеличени са също така изискваният по отношение на осигурителния стаж – 14,4 години за жените и 12,4 години за мъжете.

Обезспокояващи са цифрите в бюджета за следващата година. На Министерството на отбраната бюджетът е намален с 67  млн. лв.,  на МВР 94 млн. лв. на социалното министерство с -10 млн.лв., на здравеопазването над 42 млн.

КНСБ подкрепя планираните промени за увеличаване размера на минималната работна заплата. Според тях след 2015  г. размерът на средната заплата и минималната работна заплата трябва да е в съотношение две към едно. Исканията за отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивно подоходно облагане и семейно подоходно облагане отново не са заложени в бюджет 2015 .

Протестното шествие утре ще тръгне в 11 часа от КНСБ в София, ще премине през Министерски съвет, където митингуващите ще предоставят на администрацията декларация с исканията на организацията. Протестното шествие ще завърши с втори митинг пред Народното събрание около 12 ,30 часа.

 

 

 

Подобни статии

Top