29-годишен пещар хвана кръста в Асеновград (СНИМКИ)

Йордан Делчев от Асеновград хвана кръста във водите на река Чая рано тази сутрин.  Той е баща на 4-годишен син, работи в КЦМ като пещар. Младият мъж скача за осма поредна година в ледените води на реката и за седми път хваща Божията светиня.

Пред DCNEWS смелчагата сподели, че участва в Богоявленския ритуал за здраве, затова никога не се подготвя предварително за влизане в студените води на реката. Това, че цяла нощ е бил на смяна, днес не му попречи да се хвърли за светинята.

„Водата е толкова студена, че забравяш да мислиш. Но Господ е с всички нас, затова и само мисълта за помощта му ме води край реката на Йордановден“, каза след като хвана кръста младият мъж.

Въпреки, че е именник, Данчо ще прекара празника отново на работа. Но е щастлив, защото и тази година Христовият кръст обещава да пази него и семейството му.

Пловдивският митрополит Николай хвърли кръста във водите на Чая днес. Преди това той отслужи велик Богоявленски водосвет на сцената над реката в Асеновград. Празникът започна в 8.30 часа с литийно шествие от църквата „Свети Николай Чудотворец“ до Пешеходния мост. След водосвета на реката владиката хвърли кръста, а след него в ледените води се втурнаха 30-на смелчаци.

След богоявленския ритуал на пл. „Акад. Николай Хайтов“ бяха осветени бойните знамена на 4-ти артилерийски полк.

Подобни статии

Top