72 салюта над Альоша за Деня на Европа (ПРОГРАМА)

72 години от края на Втората световна война се навършват днес. Денят е  определен като Ден на победата и Ден на Европа.

На същата дата Православната църквата чества и друго важно за целия християнски свят събитие – Пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец от гр. Мира, Мала Азия в гр. Бари, Италия. Българският народ почита този празник като Летен Никулден.

Пловдив ще отбележи светлите дати с празнична програма.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще възглави архиерейска света Литургия от 9:00 часа в храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”.

След края на службата за Пренасяне мощите на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, Пловдивският митрополит ще се присъедини към панихидата на Руското гробище в Централния траурен парк на Пловдив.

Там ще бъдат поднесени венци и цветя на 44 –те паметника на загинали руски войници. Церемонията започва в 12,30 часа.

Не само Пловдив, а цели 38 български градове се включват тази година в парада на Безсмъртния полк.

Началото на шествието е от 11:00  часа пред Дом на културата „Борис Христов”, където се очаква да се събарт над 300 души – наследници на участниците в борбата срещу фашизма (1923-1945 г.) и да потеглят с техни портрети към върха на хълма.

В официалната церемония от 13 часа пред паметника на Альоша ще се включат Посланикът на Русия у нас Н. Пр. Анатолий Макаров, който ще произнесе слово; Посланикът на Казахстан в България Н. Пр. Темиртай Избастин; Почетният консул на Руската федерация в Пловдив, космонавтът – изпитател Урал Султанов, политици и общественици.

Кулминацията на честванията ще е уникално светлинно шоу. Заря със 72 огнени салюта ще украси точно в 20 часа небето над града под тепетата.

Подобни статии

Top