72-годишен мъж почина в Пещера от коронавирус, 7 спешни медици с COVID-19 в София

541 станаха заразените в страната

19 са новите потвърдени случаи на заразени с коронавирус в страната за последните 24 часа, общият брой на заразените стана 541, съобщи тази сутрин шефът на Националния оперативен щаб ген.-майор д-р Венцислав Мутафчийски. В болница от новооткритите са приети 6 души. С 3,6% са се увеличили заразените в сравнение със събота.

В София броят на новите случаи е 15, като 6 от тях са в Центъра за спешна медицинска помощ. По един са новооткритите в Благоевград, Стара Загора, Хасково и Смолян. Най-малкият пациент е на 1 годинка, най-възрастният – на 86 години. Средната възраст на заразените е 46,5 години.

30 са вече заразените медици, което е 5,5% от всички случаи, каза ген. Мутафчийски. От тях 17 са лекарите, 8 са медицинските сесри, а петима са друг медицински персонал – санитари и др. 4 от заразените са завърнали се от чужбина медици, 22-ма са се заразили по време на работа. От тях в Спешна помощ са 7 души.

Три са жертвите на вируса за изминалото денонощие.

Освен двете починали жени в Пирогов – на 65 и 75  години, от COVID-19 е починал и 72-годишен мъж от Пещера. Той е бил с множество придружаващи заболявания и се лекувал от дълго време, съобщи ген. Мутафчийски. По думите му в Пещера има двама болни в момента. Там не било открито огнище, отдавна имало такова. Всички контактни лица от него са установени.

21 са вече починалите у нас – 3,7% от общия брой. Средната възраст в тази група е 65 години. 210 души са в болница, 22-ма от тях са в интензивно отделение.

Генералът допълни, че щабът няма пълна информация за заразените българи в чужбина, тъй като тя се получава чрез посланиците и консулите в горещите точки по света. Освен починалия българин в Лондон, щабът имал информация за 8-10 заразени българи в Италия и спомена, че нямал сигурни данни за един починал. „Трудно е да се сдобие човек с такава информация“, обясни Мутафчийски.  

1 2

Подобни статии

Top