73 години от спасяването на евреите в България

По повод 73 години от спасяването на евреите в България от името на Община Пловдив Георги Маринов заместник-кмет „Обществен ред и сигурност” поднесе цветя пред Паметника на благодарността. Десетки граждани и официални гости се събраха да отбележат събитието, свеждайки глава в памет на 6-те милиона загинали евреи в хитлеристките лагери на смъртта.

„В нашия град Пловдив от хилядолетия живеят представители на различни етноси и религии. Те са изградили един уникален модел на етническа толерантност”, заяви Георги Маринов и допълни, че: „За наша чест и гордост предците  ни заемат изключително достойна позиция за спасяване на съдбата и живота на нашите съграждани евреи”.

Своята благодарност изказа и Ейтан Броши, депутат в Парламента на Израел и председател на Групата за „Приятелство Израел-България”. Той изрази надежда, че Холокостът от времето на Втората световна война никога няма да се повтори и че българската и израелската страна ще продължат да си партнират така добре за осигуряване на спокойно бъдеще, мир, сигурност за нашите деца.

На церемонията присъстваха още областният управител Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай, представители на мюсюлманското настоятелство, временния генерален турски консул Онур Екрен и десетки представители на еврейската общност.

Днес  от  14:30 часа в заседателната зала на Община Пловдив председателят на Организацията на евреите в България „Шалом” Максим Бенвенисти ще връчи Специалния почетен знак на Организацията на кмета на Пловдив Иван Тотев, а чрез него, като израз на благодарност – на гражданите на Пловдив, които с риск за живота си са спасили своите сънародници евреи от смърт в концентрационните лагери по време на Втората световна война.

Подобни статии

Top