Спортът в Асеновград скара съветниците

sesiq_asenovgrad (4)

С колко пари трябва да бъдат финансирани спортните клубове в Асеновград беше най-дебатираната тема при гледането на общинския бюджет на днешната сесия.

Темата стана актуална след като се оказа, че един от най-добрите отбори в югоизточна В група няма да стартира в първенството. Основната причина за това бе намерението на Общинския съвет да намали с 30 хиляди лева субсидията на клуба.

След продължил близо едночасов дебат, в който се чуха лични нападки и почти никакви конструктивни решения, старейшините се обединиха и подкрепиха първоначалното предложение на кмета Емил Караиванов.

Така ФК „ Асеновец 2005” ще разполага с 80 хиляди лева за своя представителен отбор, както и за развитието на млади таланти.

Иначе основните теми, които бяха поставени по време на разглеждането на финансовата рамка за тази година бяха големият разход на община Асеновград за озеленяване, липсата на мерки за контрол на движението по пътищата, както и възможностите общината да създаде общинска охрана.

От трибуната двамата съветници Дамян Борисов от ПП „Зелените” и Ангел Димитров/ ГЕРБ/ коментираха, че дейностите по поддържане на зелените площи поглъщат много пари /645 000 лева тази година/ и зададоха въпроса срещу тази сума какво получават гражданите.

В бюджета на община Асеновград отново се залага на успешното усвояване на евросредства, реконструкция на градската инфраструктура и материалната база на общинските учебни заведения, както и подобряване на зелената система, са мотивите на вносителя Емил Караиванов.

Предложеният от кмета на Асеновград бюджет за 2016-а бе приет от местния парламент без изменения. 38 020 881 лева е финансовата рамка, с която ще разполага общината през 2016-та година.

От тях 18 милиона лева са дейности, делегирани от държавата, а малко над 19 милиона са очакваните средства от местни приходи.

Общината залага и близо 3 милиона лева съфинансиране по проекта за рехабилитация на каналната мрежа. Максималният размер на новия общински дълг, който може да бъде поет през 2016-та е в размер на 10 217 256 лева.

Отново най-големият разход във финансовата рамка се оказва, че ще бъде образованието. То ще „глътне” 38, 82 % общински пари или това са близо 15 милиона лева. Беше приета и инвестиционната програма на общината, в която са включени над 80 обекта.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Top