75 години празнува Григор Ангелов във „Възраждане“

Галерия „Възраждане“ представя тази вечер изложба живопис на художника Григор Ангелов, по повод неговата 75-а годишнина. Изложбата ще бъде открита в 18:00 ч. и ще продължи до 04.07.2016 г.

Григор Ангелов е един от няколкото блестящи български плакатисти, създали славата на това изкуство на европейско и световно ниво. В началото на 90 те години той започва да се налага и като удивителен живописец с рязко различим и оригинален почерк.

Днес, вече 75 годишен, Григо продължава да бъде елегантен, одухотворен и интелигентен човек и творец. Картините му все така са просмукани с романтичния полъх на неговия идеалистичен и чист поглед върху живота. Все така, той търси красотата в своите персонажи – прелестните жени с дълги шии, крилатите котки и др. – всички те подчинени на неговия стремеж към извисяване. Особената, Григорова стилизация на фигурите продължава да определя магнетичната визия на един живописен свят, който се подчинява единствено на порива към доброто, красотата и светлите чувства, посочва галеристката Краси Алексиева.

Художникът е роден през 1941 г. в София. През 1973 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност „Плакат” при проф. Ал. Поплилов.  В следващите години той работи активно в този жанр и участва в някои от най-значимите биеналета за художествен плакат в света.

Член на Съюза на българските художници. Автор е на над 120 публикувани театрални, филмови, социални и авторски плаката. Има осъществени 13 самостоятелни изложби в България и Франция и множество участия в общи такива . През 1989 г. е награден с Национална награда на името на Александър Жендов.

Подобни статии

Top